woensdag 21 april 2010

Peer

De peer is een plantengeslacht dat de algemeen bekende vruchten produceert. Het geslacht komt voor in veel landen, vooral op het noordelijk halfrond. Peren zijn grofweg te onderscheiden in handperen en stoofperen. De handpeer heeft over het algemeen een groene kleur met soms een rode blos, een zachte schil die eenvoudig te verwijderen is en sappig en zacht vruchtvlees. Een peer groeit uit een bevruchte bloem, meestal eerst met de dikke kant naar boven. Door het toenemende gewicht van de vrucht 'kantelt' deze geleidelijk tot de overblijfselen van het bloemetje aan de onderkant zijn beland.

Teelt
Peren worden gekweekt door middel van onderstammen. Deze onderstam bepaalt de groei en de vruchtbaarheid van het ras wat op deze onderstam wordt gezet. Dit gebeurd door middel van enten of oculeren. Peren telen is nog ambachtelijk werk. Veel van dit werk wordt door de fruitteler nog met de hand gedaan zoals: snoeien, dunnen van de vruchten, uitbuigen van takken, plukken en sorteren van het fruit.

Om het fruit zo gezond en kwalitatief goed mogelijk op de fruitschaal te krijgen (met vooral ook het oog gericht op het milieu) wordt er op dit moment veel aandacht besteed aan het terugdringen van bestrijdingsmiddelen en wordt er steeds meer gebruik gemaakt van biologische bestrijding of milieuvriendelijke middelen.

Ook aan het bewaren van peren is veel aandacht besteed sommige peren kunnen bijna een jaarrond worden bewaard in speciale koelcellen, ULO (Ultra Low Oxigan) genaamd. Deze cellen hebben een temperatuur van -1 °C en een speciale luchtsamenstelling met zeer laag zuurstofgehalte.
 
Consumptie
Schil en pocheer ze of stoof hele peren of schijven zachtjes. U kunt ze het beste stoven in rode of witte wijn of in honing op smaak gebracht met gember. Siroop is hiervoor ook geschikt. Schillen gaat makkelijker als de peren vooraf kort in heet water worden gedompeld. In combinatie met appels en perziken zijn peren heerlijk in een kruimelvlaai. Verder doen ze het goed in pudding of in een rijk gevulde taart. Peren zijn ook in chutneys te gebruiken.
 
Bewaren/bewerken
Koop peren een paar dagen voor u ze nodig heeft. Koop ze als ze nog onrijp en stevig zijn. Rijpe peren geven iets mee als u zachtjes op de steelkant drukt. Ze zijn vrij kwetsbaar en worden gauw beurs. Leg ze een paar dagen op een warme plaats om ze te laten rijpen. Dan worden ze snel zacht en eetbaar.

Was peren als u ze ongekookt wilt eten. Schillen is niet nodig, dat is een kwestie van smaak. Soms kan de schil wat dik zijn, maar dat betekent ook dat hij rijk aan vezels is! Eet ze ongekookt, als nagerecht; gehalveerd of in vieren met het klokhuis verwijderd. U kunt ze ook met kwark vullen, met Stilton of gerookte makreel in een zure-roomdressing.

Eet peren als ze rijp zijn nog dezelfde dag. Onrijpe peren blijven op een warme plaats 2 tot 3 dagen goed. Rauwe peren zijn niet geschikt om in te vriezen. Peren kunt u het beste bewaren bij een temperatuur van 1 - 4 °C.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarde van 100gram peer:
Energie: 52-55 kcal, 219-233 kJ
Koolhydraten: 12,8g
Eiwit: 0,47
Water: 83g
Vet: 0,29g
Kalium: 126mg
Calcium: 10mg
Magnesium: 8mg
IJzer: 0,26mg
Vitamine: 4,6mg
Caroteen: 0,032
Vitamine B1: 0,033
Vitamine B2: 0,038

Geen opmerkingen:

Een reactie posten