De kweepeer of kwee komt oorspronkelijk uit het gebied rondom de Kaspische Zee en is een algemeen bekende vrucht in veel landen, vooral in de zuidelijke landen van Europa en Japan. In Nederland wordt deze vrucht weer steeds vaker aangeboden op markten, in groentespeciaalzaken en in toko's. Vroeger stond bij veel boerderijen een kweepeer. De boom kan 4 tot 6 meter hoog worden. De kweepeer bloeit in vergelijking met de appel en peer laat namelijk tussen mei en juni. De kweepeer is nauw verwant aan de appel, peer en lijsterbes. De Latijnse benaming is afkomstig van de Griekse stad Kydonia, tegenwoordig Chania, dat in het noordwesten van het eiland Kreta ligt.
Teelt
De teelt vindt plaats in gebieden waar het warm genoeg is zodat de vrucht volledig kan rijpen. De kweepeer wordt niet in grote hoeveelheden gekweekt. Ze moeten voor de eerste vorst worden geplukt.
Zie ook de 'teelt' van de peer.
Consumptie
Kweeperen zijn rauw vrijwel niet te eten door het harde en zure vruchtvlees. Kweeperen moet u altijd koken. U bereidt ze ongeveer hetzelfde als gewone peren. Als u gelei of vruchtenmoes wilt maken moet u de schil laten zitten omdat die (net als de pitten) de waardevolle stof pectine toevoegt.
Kweeperen gelei kunt u als broodbeleg gebruiken of bij varkensvlees en wild nuttigen. Ook kunt u ze net als appels en peren heel bakken, gevuld met een machtig mengsel van boter, suiker en room.
Het is ook lekker om een of twee kweeperen toe te voegen aan een appeltaart. Schil en snijd de kweeperen in plakjes (dit gaat gemakkelijker wanneer u ze 10 min. blancheert) schep ze door de schijfjes appel met suiker en kaneel en maak daarna laagjes in de taartvorm.
Kweeperen combineren goed met vrijwel alle vleessoorten en kunnen een geurige toevoeging zijn aan alcoholische dranken als wodka, grappa of brandewijn.
Bewaren/bewerken
Geplukte kweeperen moeten enkele dagen op een koele plaats bewaard worden. Regelmatig op bederf controleren.
Voedingsstoffen
In kweepeer komen de looistoffen tannine en fenolen in het vruchtvlees voor. Daarnaast zitten er veel steencellen, cellen met een harde wand, in. Kweeperen bevatten veel pectine en 10 à 14% suiker.
woensdag 21 april 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten