woensdag 21 april 2010

Nashipeer

De Nashi peer komt van oorsprong uit Noord-China, Korea en Japan. Deze vruchten groeien aan 2 meter hoge struiken.

Er zijn 2 soorten nashi op de markt: een Chinees type met peervormige vruchten en een Japans type met appelvormige vruchten. Beide soorten kunt u in Nederland kopen. De Japanse is fijner van smaak en sappiger dan de chinese peer. De vrucht heeft een dunne zandkleurige schil en sappig vruchtvlees, wit van kleur.

De Japanse nasipeer is een exclusieve vrucht van hoge kwaliteit. De vruchten worden per vliegtuig getransporteerd en zorgvuldig verpakt in netjes om beschadiging te voorkomen. De vruchten moeten bij aankoop een gave schil hebben. Ze zijn direct geschikt voor consumptie. Rijpe vruchten voelen hard aan. De smaak is fris-zoet en heeft veel weg van een peer. De vrucht komt vooral in de periode september tot en met maart op de markt.
 
Teelt
Deze vruchten groeien aan 2 meter hoge struiken. Tijdens de groei worden ze in papieren zakjes verpakt om ze tegen ongedierte te beschermen.

Zie ook 'teelt' van de peer.

Consumptie
In de Koreaanse keuken worden nashi-peren vaak in plakjes gesneden of in een saus verwerkt om gerechten zoeter te maken. In Taiwan worden in Japan gekweekte nashi-peren sinds 1997 als een luxe cadeau beschouwd en is de consumptie van deze vruchten sindsdien ontzettend toegenomen. In Nederland en België wordt deze vrucht ook steeds vaker op markten aangeboden.

In Japan wordt de vrucht meestal rauw gegeten. De schil wordt als oneetbaar gezien, en dan voor consumptie verwijderd. In Japan wordt de vrucht gezien als zomervrucht en wordt dan ook vooral 'zomers gegeten. Als tafelfruit dient u de nashipeer zo koel mogelijk te serveren.
 
Bewaren/bewerken
Het fruit is in de koelkast ± 1 week houdbaar. Behandel de nashi-peer als peer of appel.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarde per 100 gram:
Energie: 176 kJ, 42 kcal
Eiwit: 0.5 g
Vet: 0.2 g
Koolhydraten: 10.7 g
Water: 88.3 g

Geen opmerkingen:

Een reactie posten