maandag 12 april 2010

Appel

Hollandse appels, lekker om zo in te bijten, maar ook om mee te koken, te roerbakken of gewoon rauw door een salade. De appel is een enorm populaire vrucht. En dat is niet verwonderlijk. Zo heb je ze van knapperig en zuur tot zachter en zoet. Keuze genoeg met onze eigen Elstar, Jonagold, Jonagored, Cox O.P., Golden Delicious, Goudreinet, Delcorf of Alkmene. Hollandse appels worden in de late zomer en herfst geoogst.

Consumptie
Een appel is één van de meest veelzijdige fruitsoorten. Je kan een appel uit het vuistje eten, in partjes bedekken met plakjes brie en even in de oven de kaas laten smelten , blokjes roerbakken met reepjes spitskool en kerriepoeder, op brood met kaneel, in rauwkostsalades, geraspt in pannenkoekbeslag en natuurlijk: in appeltaart

Bewerken/wewaren
Je bewaart ze het beste op een koele plaats of in de koelkast. Daar blijven ze tot wel 4 weken goed. Een ruwe behandeling waardeert de appel niet, dat geeft bruine plekken.

Een appel is een gebruiksvriendelijke vrucht. Je kunt ‘m zo uit de hand eten. Maar je kunt ‘m ook schillen. Let op: het vruchtvlees verkleurt snel zonder schil! Met een beetje citroensap is dit te voorkomen. In de appel, en vooral in de schil zit pectine, een stof die gelei en jam helpt met geleren.

Appeltelers slaan hun oogst op in koelhuizen, daarom zijn appels het hele jaar door te koop.

Elstar - Nederlandse Elstar is van januari tot en met mei en van oktober tot en met december verkrijgbaar.
Goudreinet - De Nederlandse Goudreinet is van januari tot en met mei en in november en december verkrijgbaar.
Jonagold - De Nederlandse Jonagold is van januari tot en met juni en van oktober tot en met december verkrijgbaar.

Voedingsstoffen
Voedingsstoffen per 100 gram
Kcal: 48
Vitamine C: 10 mg
Natrium: 2 mg
Kalium: 120 mg
Calcium: 4 mg
Fosfor: 10 mg

Recepten
Appel - banaan yoghurtcocktail

Geen opmerkingen:

Een reactie posten