maandag 19 april 2010

Vleugelboon

De vleugelboon of goaboon is een kale slingerplant met 2 tot 5 meter lange scheuten. De peulvruchten van de vleugelboon zijn hoekig en tussen de 6 en 40 centimeter groot. Ze hebben vier golvende, gekartelde vleugels. De vruchten zijn kaal, ruw of glad en lichtgroen van kleur en soms violet gevlekt. Ze bevatten vijf tot veertig zaden.

Niet alleen kunnen de onrijpe vruchten worden gegeten, maar ook de zaden, jonge scheuten, bladeren, bloemen en de eiwitrijke wortelknollen zijn eetbaar. Het is een belangrijke groente in Azië en Oost-Afrika. Hier komt deze soort waarschijnlijk ook oorspronkelijk vandaan.

Teelt
Zonnige plaatsen, droog weer en extra water zorgen voor een oogstperiode van ongeveer tien weken. De vleugelboon is niet geschikt voor het Nederlands klimaat. Ze gedijt het beste bij temperaturen tussen 21 en 27 °C. In de subtropen is het vaak een wintergewas.
 
Consumptie
Vrijwel alle delen van de plant zijn eetbaar. De bonen worden als groente gebruikt, maar ook de bladeren, bloemen en wortels zijn eetbaar. De zaden worden gebruikt in koffieachtige dranken.
 
Bewaren/bewerken
Zorgvuldig in een plastic zak, in de koelkast, 3 dagen bewaren.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarde vleugelboon per 100 gram:
Energie: 37 kcal
Water: 90.11 g
Eiwit: 5.31 g
Koolhydraten: 3.21 g
Vetten: 0.66 g
Thiamine (vitamine B1): 0.086 mg
Riboflavine (vitamine B2): 0.072 mg
Nicotinezuur (vitamine B3): 0.652 mg
Vitamine B6: 0.082 mg
Vitamine C: 9.8 mg
Calcium: 61 mg
IJzer: 1.09 mg
Magnesium: 30 mg
Fosfor: 25 mg
Kalium: 274 mg
Natrium: 240 mg
Zink: 0.28 mg
Koper: 0.037 mg
Mangaan: 0.158 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen