zondag 18 april 2010

Vleugelkomkommer

De vleugelkomkommer of teroi luffa is een eenjarige klimplant. De vruchten zijn onrijp groen van kleur, langwerpig recht of gekromd van vorm. Ze worden tot 60 cm lang. Het witte vruchtvlees is sponzig van consistentie en gevuld met vele 1 cm grote, witte of bruine zaden. Hoodzakelijk worden zoete, naar komkommer smakende rasen geconsumeerd. Rijpe vruchten worden gelig, smaken bitter en zijn voor consumptie ongeschikt.

Teelt
Het zaad moet in het vroege voorjaar worden geplant. Plant ze in de heuvels tenminste 3 meter uit elkaar. Wacht 30 dagen na de oogst zodat de vleugelkomkommer volledig rijp is. Ze kunnen worden gebruikt als pompoen of als stofdoek.
 
Consumptie
De harde schil van de vleugelkomkommer wordt met een aardappelschilmesje verwijderd. De groente kan behalve gekookt ook worden gestoofd, geroerbakt of geraspt in een omelet. Ook wordt de vleugelkomkommer toegevoegd aan soepen.

Bewaren/bewerken
De verse vleugelkomkommer kan enkele weken worden bewaard in de koelkast onder koele en vochtige omstandigheden. De gedroogde vrucht is voor onbepaalde tijd houdbaar.

Voedingsstoffen
Voedingswaarde rauwe vleugelkomkommer per 100 gram:
Energie: 40 kcal, 167 kJ
Eiwit: 2.2 g
Koolhydraten: 7.2 g
Vet: 0.2 g
Vezels: 3.2 g
Water: 85.2 g
Vitamine A: 0.08 mg
Vitamine B1: 0.06 mg
Vitamine B2: 0.12 mg
Vitamine B6: 0.22 mg
Vitamine C: 22 mg
Natrium: 2 mg
Kalium: 280 mg
Calcium: 70 mg
IJzer: 1 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten