maandag 19 april 2010

Topinamboer

Topinamboer, aardpeer of Jeruzalemse artisjok is een knolgewas met een zachte, zoete smaak. De aroma heeft overeenkomsten met de artisjok, wat een van de namen al deed vermoeden. Topinamboer is bijzonder voedzaam, licht verteerbaar en ze hebben een helende werking.

Teelt
Plant de knollen ongeveer 5 cm in de tuingrond, op een plek waar ze uit mogen dijen. De oogst vindt vanaf september. De topinamboer is een sterke groente, dus zet de knollen aan de rand van de tuin. De plant kan twee meter hoog worden.

Consumptie
De kooktijd is 5 tot 10 minuten, niet langers anders worden de aardperen slap. Ze is geschikt voor puree of gefrituurde schijfjes. In de soep of geraspt bij de salade is ook prima te doen. Oudere knollen moeten geschild of na het koken gepeld worden. Jongere knollen kunnen met schil worden gegeten.

Bewaren/bewerken
De topinamboer wordt in de groentelade van de koelkast bewaard. Op deze manier zijn ze maximaal één week goed.
 
Voedingsstoffen
Energie: 318 kJ 76 kcal
Vezels: 1.6 g
Koolhydraten: 17.44 g
Vet: 0.01 g
Eiwit: 2 g
Water: 78.01 g
Calcium: 14 mg
IJzer: 3.40 mg
Magnesium: 17 mg
Vitamine C: 4.0 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten