zondag 18 april 2010

Venkel

Venkel wordt vooral gewaardeerd om zijn knol die een licht anijsaroma heeft. Maar ook de bladstelen en het kruid worden vaak in bereidingen verwerkt.

Uit in Egypte gevonden papyrus rollen blijkt dat venkel al lang voor het begin van onze jaartelling al bekend was. De gezonde aspecten van venkel zijn ook al sinds de oudheid bekend. Zo kenden de oude Egyptenaren en Grieken de plant als groente en geneeskrachtig kruid.

'Venkel' en 'knolvenkel' hebben dezelfde betekenis.

Teelt
Venkel wordt vooral geteeld in de landen rond de Middellandse. Vooral in Italië is de teelt van venkel belangrijk. Daar start de venkel productie in de herfst en duurt tot ver in het voorjaar. In de zomer zijn de temperaturen in Zuid-Europa te hoog om met succes een goede bolvorm te krijgen. In Nederland wordt venkel op grote schaal geteeld sinds 1979. In ons koelere zeeklimaat gedijt dit gewas vooral in de zomer goed. Venkel kan in potjes of op trays en op zaaibed worden gezaaid. Voor de vroeg teelt wordt onder staand glas geteeld, terwijl voor de latere teelt het zaaien te plaatse, een goedekope teeltmethode wordt gebruikt. Venkel wordt met namen op vochthoudende, humeuze zand- of lichte zavelgrond geteeld. Het gewas moet vlot en regelmatig kunnen groeien. Op koude, natte gronden is de kans op mislukking groot. Omdat venkel slecht tegen droogte kan is regelmatig water geven erg belangrijk. Dit geldt vooral na het uitplanten en bij ter plaatse zaaien met droog weer tijdens de opkomstperiode. Voor de bolvorming is regelmatige beregening erg gunstig.

Teeltschema
Zomer: zaaien in april/mei, verspenen in april, planten in mei/juni, oogsten in juli/augustus
Herfst: zaaien in juni/juli, oogsten in eind augustus/begin november

Consumptie
Venkel kan zowel rauw als warm gegeten worden. Rauw is de smaak het sterkst. Rauwe venkel geldt bovendien als een echte eetlustopwekker. Verder kan men de venkel koken, stomen, stoven, pureren of in soepen verwerken. Telkens kunnen de bladstelen gebruikt worden als garnering of smaakversterker.
 
Bewaren/bewerken
Snij de onderste schijf en de stelen van de knol en haal, als u de venkel rauw eet, de kern eruit. Verwijder ook eventuele bruine plekjes en de buitenste bladen als deze slap aanvoelen. Dit kan het geval zijn als de venkel iets te lang heeft gelegen. Venkel is ongeveer een week houdbaar in de koelkast.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarden per 100 gram gekookte venkel:
Energie: 51 Kj, 12 Kcal
Eiwit: 1.0 g
IJzer: 1.4 mg
Koolhydraten: 2.0 g
Natrium: 70 mg
Calcium: 70 mg
Vet: 0.0 g
Vezels: 2.4 g
Vitamine C: 3 mg

Voedingswaarden per 100 gram rauwe venkel:
Energie: 51 Kj, 12 Kcal
Eiwit: 1.0 g
IJzer: 1.4 mg
Koolhydraten: 2.0 g
Natrium: 70 mg
Calcium: 70 mg
Vet: 0.0 g
Vezels: 2.4 g
Vitamine C: 5 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten