Suikerwortel was al bij de Romeinen bekend en is in 1546 opnieuw in Europa geïntroduceerd. Zoetigheid was luxe in die tijd, dus hij werd voornamelijk door de adel gegeten. In de 18e eeuw verdween de suikerwortel of "Vergulde Wortel" in de vergetelheid door de introductie van de aardappel en andere gewassen uit de ‘Nieuwe Wereld’.
Reeds beschreven in het jaar 1727: "De suickerwortel is een weldoener voor de maag, plegend en een delicatesse en zo gewaardeerd door Keizer Tiburius dat hij hem in de keizerlijke keuken liet opnemen"
Teelt
De suikerwortel dient te worden gezaaid van september tot november of in het voorjaar. Na circa 13 maanden na het zaaien kunnen de wortels geoogst worden. De plant groeit het best in een voedselrijke grond en kan dan ongeveer 150 centimeter groot worden.
Consumptie
De suikerwortel heeft een delicaat zoetige smaak die overeenkomt met die van de pastinaak. De suikerwortel is erg lekker als puree in combinatie met een stukje vlees en jus.
zondag 18 april 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten