vrijdag 16 april 2010

Tetragonia

Tetragonia of Nieuw-Zeelandse spinazie is een eenjarige plant, die behoort tot de Posteleinfamilie, is op het einde van de 18e eeuw naar Europa gebracht. Het is de enige groente die geteeld wordt in de natuurlijk voorkomende vorm en heeft daardoor weinig last van ziekten. Het is geen familie van de spinazie (Spinacia oleracea). Een voordeel van Tetragonia is dat het arm is aan nitraat. Het houdt echter wel van warmte. Daarom verloopt de groei aanvankelijk traag en wordt pas in augustus de snelste groei bereikt.

Teelt
Het is een vertakte langzaamgroeiende plant met een ondiep wortelstelsel, die een voedselrijke grond en flink wat ruimte nodig heeft. De plantafstand is 100 bij 100 centimeter.
 
Consumptie
De driehoekige blaadjes zijn dik en vettig en worden op dezelfde manier bereid als spinazie.
 
Bewaren/bewerken
De tetragonia kan na de oogst 2-3 weken worden bewaard. De zaden zijn maximaal 5 jaar houdbaar.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarde 100 gram rauwe tetragonia is:
Energie: 14 kcal, 58.6 kJ
Koolhydraten: 8.7 g
Eiwit: 3.7 g
Vet: 1.7 g
Vitamine C: 30 mg
Vitamine B2: 0.1 mg
Vitamine B3: 0.5 mg
Vitamine B6: 0.3 mg
Calcium: 58 mg
IJzer: 0.8 mg
Magnesium: 39 mg
Fosfor: 28 mg
Kalium: 130 mg
Natrium: 130 mg
Zink: 0.4 mg
Koper: 0.1 mg
Mangaan: 0.6 mg
Selenium: 0.7 mcg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten