maandag 19 april 2010

Tayer

De tayer is een kruidachtige plant met eetbare wortelknolllen en bladeren. De vruchten zijn kleine bessen die 2 tot 5 harde zaden bevatten.

Teelt
In Costa Rica is een systeem ontwikkeld waarmee de opbrengst wordt verviervoudigd. Zowel op kleine als commerciële plantages worden chemische en biologische stoffen gebruikt. 10 tot 12 maanden na het planten wordt er geoogst. De commerciële teelt wordt gewassen, gedroogd en zorgvuldig gedesinfecteerd voordat het koud wordt opgeslagen.


Consumptie
De tot 2 kilo zware wortelknollen kunnen worden gekookt, gebakken of gefrituurd. De knollen zijn rijk aan zetmeel, maar bevatten relatief weinig eiwitten en vitamines. In Afrika worden de knollen soms verwerkt in een pasta, fufu genaamd. De jonge bladeren en bladstelen kunnen ook worden gegeten. Ze kunnen worden bereid op dezelfde manier als spinazie en bevatten ongeveer drie keer zoveel eiwit als de wortelknollen. Alle plantendelen bevatten oxaalzuur dat door verhitting wordt afgebroken.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen