maandag 19 april 2010

Taro

De taro is een tot 2 meter hoge overblijvende plant met een knolvormige, rechtopstaande wortelstok. De tot 4 kgilozware wortelknollen zijn wit, grijs of rozig bruin tot blauwpaars van kleur. Ze bevatten tot 25% zetmeel. Het gehalte aan eiwit (3 %) en vitaminen is relatief gering. De knollen worden gekookt, geroosterd, gebakken en gefrituurd. In Afrika worden de knollen soms in een pasta (‘’fufu’’) verwerkt. Jonge bladeren en bladstelen kunnen ook worden gegeten. Alle plantendelen bevatten oxaalzuur, wat door verhitting afgebroken wordt. Een populaire snack gemaakt van de taro zijn tarochips die ook in Nederland te koop zijn.

Teelt
Taro kan op veel verschillende bodemtypen worden geteeld. Het beste resultaat komt op een diepe, goed gedraineerde bodem tot stand. 8 tot 10 maanden na het planten kan er geoogst worden. De looptijd hangt af van de locatie, gebruikte rassen, de vruchtbaarheid van de bodem en de beschikbaarheid van water.
 
Consumptie
De knollen van de taro worden gekookt, geroosterd, gebakken en gefrituurd. Soms worden ze in Afrika in een pasta verwerkt. Ook de jonge bladeren en bladstelen kunnen worden gegeten. De tarochips is een populaire snack, ook in Nederland verkrijgbaar.
 
Bewaren/bewerken
Bij een bewaartemperatuur tussen de 8 en 10oC. Is de taro 2 tot 3 maanden houdbaar. Mits bewaard in een droge omgeving.

Voedingsstoffen
Voedingswaarde taro per 100 gram:
Energie: 112 kcal, 469 kJ
Koolhydraten: 106 g
Vet: 1.7 g
Eiwit: 4.2 g
Water: 70.6 g
Thiamine (vitamine B1): 0.1 mg
Nicotinezuur (vitamine B3): 0.6 mg
Vitamine B6: 0.3 mg
Vitamine C: 4.5 mg
Vitamine E: 2.4 mg
Calcium: 43 mg
IJzer: 0.5 mg
Magnesium: 33 mg
Fosfor: 84 mg
Kalium: 591 mg
Natrium: 11 mg
Zink: 0.2 mg
Koper: 0.2 mg
Mangaan: 0.4 mg
Selenium: 0.7 mcg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten