maandag 19 april 2010

Sopropo

De sopropo of balsempeer is een kruidachtige klimplant uit de komkommerfamilie. De hangende, groene vrucht heeft een wrattige schil. De vruchten zijn zeer variabel van grootte. Het vruchtvlees is bleekgroen, sappig en smaakt bitter. De vrucht bevat vele tot 1,5 centimeter grote zaadzaden. De vrucht wordt doorgaans onrijp geconsumeerd. De vrucht moet in zout water worden geweekt om de bittere smaak kwijt te raken. Vers plantensap is giftig!

Teelt
De sopropo wordt in huis gekweekt bij een temperatuur van boven de 20 °C, waardoor de plant al snel omhoog schiet. Bij een koude periode kwijnt de plant weg, maar bij warme periodes vindt er groei plaats. De vermeerdering gebeurd door het wegschieten van de zaden.
 
Consumptie
De sopropo wordt zelden gemengd met andere groenten, vanwege de bittere smaak. In de Chinese keuken wordt sopropo gemengd met soepen en thee. Ook in de Indische keuken is de groente populair, waar het wordt bereid met aardappelen en geserveerd met yoghurt.

De zaden kunnen ook gegeten worden en hebben een zoete smaak, met het risico op misselijkheid. In Pakistan wordt sopropo met veel uien gegeten.
 
Bewaren/bewerken
De sopropo wordt bewaard in een papieren of plastic zak voor 3 tot 5 dagen in de koelkast.

Voedingsstoffen
Energie: 185 kJ 44 kcal
Eiwit: 5.6 g
IJzer: 290 mg
Vitamine A: 1 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten