maandag 19 april 2010

Sago

Sago is zetmeel dat afkomstig is uit de stam van de sagopalm. Het merg van de palmen wordt uit de stammen geperst. De palmen zijn te vinden in moerassige streken. In grote delen op de Molukken en in Nieuw-Guinea dient sago als hoofdvoedsel. Voor een groot gedeelte bestaat sago uit koolhydraten. Per boom wordt er ongeveer 200 kg sago gewonnen.

Teelt
De sagopalm slaat veel zetmeel in zijn palm op. De stammen worden ongeveer na 10-20 jaar geoogst en het merg wordt fijngestampt. Vervolgens wordt het zetmeel uitgefilterd.
 
Consumptie
Sago wordt gebakken of gemengd met kokend water tot een soort pasta. In Indonesië en Maleisië worden sago gebruikt bij het maken van noedels en wit brood. Ook wordt het gebruikt in wafels en pudding.
 
Bewaren/bewerken
Sago wordt weken of maanden opgeslagen, kort nadat het is verwerkt.

Voedingsstoffen
Voedingswaarde per 100 gram sago:
Energie: 100 kcal
Koolhydraten: 94 g
Eiwit: 0.2 g
Calcium: 10 mg
IJzer: 1.2 mg

Ook bezit de sago te verwaarlozen hoeveelheden vetten, caroteen, thiamine (vitamine B1) en ascorbinezuur (vitamine C).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten