maandag 19 april 2010

Patisson

Een patisson is een pompoen-achtige vrucht die geleverd wordt door de soort Cucurbita pepo. In het nederlands ook wel keizers- of bisschopsmuts genoemd.

Patissons zijn circa 15 tot 20 centimeter groot, wit, geel of groen van kleur en hebben een puntige vorm. Zij worden wel als siervruchten gebruikt, bijvoorbeeld in bloemstukken. Patissons zijn echter ook eenvoudig in de magnetron gaar te krijgen en smaken heerlijk bij vis.
 
Teelt
Teeltschema
Vroege teelt: zaaien in eind april/mei, planten in eind mei/juni, oogsten in juli t/m begin oktober. Zonder beschutting: zaaien in eind mei/juni, planten in juni/begin juli, oogsten in eind juli t/m begin oktober

Consumptie
Men kan patissons bereiden zoals pompoenen. Men kan er dus soep van koken of vullen met bijvoorbeeld gehakt als ovenschotel. Heel eenvoudig is het bereiden van de patisson door deze in halve manen toe te voegen aan in olie of roomboter gefruite uien. Op smaak brengen met peper, zout en eventueel knoflook of kruiden als karwij, venkelzaad of korianderzaad.

De zachte smaak en structuur komt dan goed tot zijn recht.
 
Bewaren/bewerken
In de koelkast (4-7 °C) is een patisson ongeveer twee weken te bewaren.
 
Voedingsstoffen
Energie: 25 kcal
Eiwit: 1.0 g
Vet: 0.1 g
Koolhydraten: 4.8 g
Vezels: 1.7 g
Vitamine C: 9 mg
Calcium: 21 mg
IJzer: 0.8 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten