zondag 18 april 2010

Rabarber

Rabarber is een groente. Het behoort tot het plantengeslacht Rheum uit de Duizendknoopfamilie.

Rabarber staat al meer dan 5000 jaar bij de mens in de belangstelling, in het begin echter alleen als geneesmiddel. De Chinezen hebben dit gewas, uit de Aziatische steppen, als eerste in cultuur gebracht. Uit de wortel werd en wordt nog steeds een sterk purgeermiddel gewonnen. Omstreeks 1600 ontdekte John Gerard, hofbotanicus van de Engelse koning Charles I dat de stelen gegeten kunnen worden. Het duurde echter tot ver in de achttiende eeuw voordat rabarber als groente een grotere bekendheid kreeg. In Nederland vindt de teelt vanaf ongeveer 1900 plaats.
De rabarberplant heeft grote groene bladeren en groen-rode lange stengels. Alleen de stengels kan u eten, de bladeren bevatten giftig zuur.

Teelt
Rabarber is een meerjarige plant en blijft verschillende jaren (bij een goede verzorging tot 20 jaar) op dezelfde plaats aanwezig. Dankzij de sterke, vlezige, roodbruine wortelstokken, die wel 20 kg zwaar kunnen worden, kan de plant koude winters overleven en ook gemakkelijke droge periodes overbruggen. In de herfst sterven de bovengrondse delen van de plant volledig af en gaat de plant in rust. Tijdens deze rustperiode zijn koude temperaturen noodzakelijk om in het voorjaar een goede hergroei te bekomen. Bij zeer warm weer zal de groei van de rabarberplant afnemen. Er wordt dan ook vooral geoogst in het voorjaar, tot eind juni. Als de temperaturen in de herfst opnieuw wat lager worden zal de plant opnieuw sterker gaan groeien.

Teeltschema
Jaar 1: planten in eind oktober t/m begin december
Vanaf jaar 3: oogsten in april t/m juni

Consumptie
Rabarber heeft een friszure smaak. U kan de stengels schillen, maar het hoeft niet. Rabarber kan 'natuur' gegeten worden, maar door de zure smaak verwerkt men rabarber vaak tot compote, moes en confituur. Rabarber kan ook gekookt worden (met wat suiker bijvoorbeeld) of verwerkt worden in taart of gebak. U kan rabarber ook combineren met kruidige gerechten: rabarbermoes is een lekker bijgerecht bij vis en gevogelte.

Bewaren/bewerken
Verwijder de witte bladvoet en was de stelen. Verwijder bij oude stelen de schil, deze is er gemakkelijk af te trekken met een schilmesje.

Verse rabarber kan in de koelkast circa 3 dagen worden bewaard.

Reken 250 gram verse rabarber per persoon. Snijd de stelen in stukken van 5 cm. Kook de rabarber met weinig water gaar in ca. 10 minuten. Bindt de rabarber met maïzena of custard poeder. Voeg suiker naar smaak toe. Voor een extra rode rabarber kan eventueel een scheutje grenadine worden toegevoegd. Wanneer suiker na afkoelen pas wordt toegevoegd is er minder suiker nodig.

Voedingsstoffen
Voedingswaarden per 100 gram rabarber:
Energie: 21 kcal 88 kJ
Vezels: 1,8 g
Koolhydraten: 4,54 g
Vet: 0,20 g
Eiwit: 0,90 g
Water: 93,61 g
Calcium: 86 mg
IJzer: 0,22 mg
Magnesium: 12 mg
Vitamine C: 8 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten