vrijdag 16 april 2010

Koolrabi

Koolrabi is een groente die vermoedelijk uit Noord-Europa stamt. Het is een van de vele teelvormen van kool die bestaat uit een kruising van wilde kool en wilde witte biet.

Koolrabi hoort tot de grote koolfamilie maar is eigenlijk een stengelgroente. Koolrabi ontwikkelt zich niet uit de bloem of uit de bladeren, maar uit het gedeelte van de wortelknol dat boven de grond groeit. In tegenstelling tot koolraap dat onder de grond de knol vormt. De stengel van de koolrabi groeit uit tot een dikke, platte knol. We kunnen zowel witte- als blauwe koolrabi onderscheiden die overigens niet verschillen van smaak.
 
Teelt
De koolrabi heeft behoefte aan een voedingsrijke en vochtige boden en hij groeit het beste in een gematigd klimaat. De meeste koolrabi wordt verbouwd in Duitsland, waar men er per jaar 40.000 ton van voortbrengt. In Nederland vindt in het Zuiden op kleine schaal ook teelt plaats.

Teeltschema
Zomer: zaaien in april t/m begin juni, planten in mei t/m begin juli, oogsten in juli t/m begin september
Herfst: zaaien in juni/juli, planten in juli/augustus, oogsten in september/oktober

Consumptie
Kleine exemplaren kunnen in hun geheel gekookt worden. Grotere snijdt men in plakken of stukjes. Een kooktijd van 15 tot 20 minuten volstaat. Ook de bladeren kunnen gegeten worden. Ze worden op dezelfde manier bereid als spinazie.

Koken, stoven, frituren, roerbakken, blancheren of rauw serveren, het kan allemaal. Koolrabi wordt ook vaak gebruikt bij de bereiding van soepen. Rauwe koolrabi smaakt een beetje radijsachtig. De smaak van gekookte koolrabi doet wat aan bloemkool denken, maar dan pittiger.
 
Bewaren/bewerken
Koolrabi is van mei tot januari in de groentewinkel te vinden. Koop best de kleine exemplaren. Ze zijn wat malser dan de grote, vezelachtige knollen. Zorg er voor dat de knol stevig aanvoelt en dat de bladeren helder van kleur zijn.

Men rekent ongeveer 1 gekookte koolrabi per persoon. Als u ze rauw eet, rekent men een halve koolrabi. Thuis kan de koolrabi tot 3 dagen in de koelkast bewaard worden. Koolrabi is niet geschikt om in te vriezen omdat de structuur en de kleur daardoor achteruitgaan.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarden per 100 gram gekookte koolrabi zonder zout:
Energie: 102 kJ, 24 kcal
Eiwit: 2.0 g
IJzer: 1.0 mg
Koolhydraten: 4.0 g
Natrium: 10 mg
Calcium: 90 mg
Vet: 0.0 g
Vezels: 2.0 g
Vitamine C: 50 mg

Voedingswaarden per 100 gram rauwe koolrabi:
Energie: 102 kJ, 24 kcal
Eiwit: 2.0 g
IJzer: 1.0 mg
Koolhydraten: 4.0 g
Natrium: 10 mg
Calcium: 90 mg
Vet: 0.0 g
Vezels: 2.8 g
Vitamine C: 60 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten