Rodekool kan het hele jaar verkregen worden. Er wordt echter wel een onderscheid gemaakt tussen vroege en late soorten. De vroege soort wordt van mei tot september aangeboden, de latere van oktober tot ver in het voorjaar.
Teelt
De teelt vindt vanouds plaats in Noord-Holland omdat daar geen aantasting door knolvoet optreedt. Dit is ook terug te vinden in de rasnamen, zoals in Langendijker Allervroegste, Langerdijker Herfst en Langendijker Bewaar. Hier ligt 60% van het areaal aan Rodekool. Ook vindt er teelt plaats in Zuid-Holland, Limburg en Noord-Brabant, maar daar moet een ruime vruchtwisseling toegepast worden.Rodekool is in principe een tweejarig gewas, waarbij in het eerste jaar de kool gevormd wordt en in het tweede jaar de plant gaat bloeien. Bij een koud voorjaar kan de plant bij de allervroegste teelt echter al gaan doorschieten en bloeien.
Er worden de volgende teeltwijzen onderscheiden:
- Zeer vroege teelt met oogst vanaf half juni
- Vroege teelt met oogst tot half juli
- Herfstteelt met oogst in september tot half november
- Bewaarteelt met oogst eind oktober tot begin november. Deze kool wordt in speciale koolbewaarplaatsen bewaard tijdens de winter en het voorjaar en soms wel tot juni.
Kook geschaafde kool gedurende 5 tot 8 minuten in weinig water; in stukken gesneden kool gedurende 10 tot 12 minuten. Rode kool is uitermate geschikt om te bakken of te smoren. Ook kunt u de kool klaarmaken in de magnetron. De kool kunt u ook inmaken. Rode kool kunt u uitstekend serveren bij wild. Ook past rode kool goed in wintersalades zoals coleslaw.
Bewaren/bewerken
Was de kool en verwijder de buitenste bladeren. Snijd de kool in vieren of schaaf ze. U kunt rode kool het beste bewaren op een koele, droge plaats. De beste bewaartemperatuur is 1 tot 4 °C. Eet de kool zo vers mogelijk.
Kook rode kool niet te lang. Bij lang koken gaan de smaak, textuur en vitaminen verloren. Rode kool behoudt zijn kleur beter indien bij het koken citroensap of azijn aan het water wordt toegevoegd.
Geblancheerde (1,5 minuten) geschaafde kool kan worden diepgevroren. Laat ingevroren kool niet ontdooien vóór het koken.
Voedingsstoffen
Voedingswaarden per 100 gram rode kool
Energie: 113 kJ 20 Kcal
Eiwit: 2 g
IJzer: aanwezig
Koolhydraten: 3 g
Natrium: 6 mg
Calcium: 51 mg
Vet: 0.3 g
Vezels: 4 g
Vitamine C: 60 g
Geen opmerkingen:
Een reactie posten