oolraap is een groente die hoort bij het geslacht kool uit de Kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). Ook het jonge blad wordt gegegeten onder de naam snijmoes of snijkool. Koolraap werd vroeger zowel voor veevoer als voor consumptie verbouwd in het Friese kleigebied, de Bommelerwaard, Gelderland, Noord-Limburg en Noord-Brabant. Tegenwoordig wordt koolraap nog weinig meer gegeten en is het een van de zogenaamde vergeten groenten.
Teelt
Koolraap wordt zowel ter plaatse gezaaid als uitgeplant en kan op alle grondsoorten worden geteeld, maar het beste op lichte kleigrond. Koolrapen worden in de regel begin juni ter plaatse gezaaid, omdat vroeger zaaien houtige knollen geeft. De zaai- en plantafstand is 50 bij 40 centimeter. Voor uitplanten wordt eind mei/begin juni buiten op zaaibed gezaaid en 6 tot 8 weken later uitgeplant. Te diep planten geeft een minder mooie knolvorm. In oktober/november worden de 1,5 kilo zware knollen geoogst. De knollen kunnen bij 1°C tot zes maanden bewaard worden. De knollen worden geschild en in frieten gesneden gegeten.
Koolrapen hebben veel borium nodig. Boriumgebrek uit zich door glazige vlekken, een ruw, kurkachtig knoloppervlak en holle koppen. Te veel stikstof geeft een minder goede smaak. De kunstmeststof Chilisalpeter bevat ook borium.
Teeltschema
Zaaien: zaaien in eind mei/juni, oogsten in oktober t/m december
Uitplanten: zaaien in eind mei/juni, planten in juli/begin augustus, oogsten in oktober t/m december
Consumptie
Koolraap smaakt iets zoet en kunt u gekookt of gestoofd eten. Snijd de koolraap in plakken en vervolgens in reepjes of blokjes. Kook de koolraap met weinig water in 20 minuten gaar. Giet de koolraap af en breng eventueel op smaak met nootmuskaat of suiker.
Bewaren/bewerken
Schil de koolraap en snijd hem in de gewenste plakken of blokjes. Op een koele plaats is koolraap enkele weken houdbaar. U kunt een aangesneden kool bewaren tot drie dagen in de koelkast bewaren in huishoud-folie.
Voedingsstoffen
Voedingswaarden per 100 gram koolraap
Energie: 138 KJ
Eiwit: 1.7 g
IJzer: 0.4 mg
Koolhydraten: 6.2 g
Natrium: 20 mg
Calcium: 24 mg
Vet: 0.1 g
Vezels: 1.0 g
Vitamine C: 48.1 mg
vrijdag 16 april 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten