zondag 18 april 2010

Knolraap

De knolraap, (ook wel meiraap, knol of raap genoemd) behoort tot de zogenaamde vergeten groenten. In Nederland wordt deze vrijwel alleen door de amateurtuinder en in de biologische landbouw geteeld. De knolraap dient niet verward te worden met de koolraap. Vroeger vond er in 'De streek' in Noord-Holland veel teelt plaats van de knolraap. Deze teelt diende vooral voor de export naar Groot-Brittanië.

Teelt
De teelt van de knolraap was al bekend bij de Romeinen en Oude Grieken. In maart kan de knolraap al in vollegrond worden gezaaid met een rijafstand van 25 tot 30 centimeter en later in de rij uitgedund op 10 tot 15 centimeter.

Consumptie
De knolraap kan vers worden gegeten, maar kan daarnaast ook worden gebruikt in salades.
 
Bewaren/bewerken
Bewaar de knolraap 1-2 weken in de groentelade van de koelkast. Eventueel de snijvlakken afdekken met plasticfolie.

Om de knolraap schoon te houden snijdt u van de uitgedroogde bovenkant een dunne plak af. Snijd de knolraap verder in plakken van ongeveer 1-½ cm dik. Schil deze plakken en snij ze in blokjes of reepjes.

Voedingsstoffen
De voedingswaarden van 100 gram knolraap:
Energetische waarde: 142 kJ
Koolhydraten: 8 gram
Eiwit: 1 gram
Vet: 0,1 gram
Vitamine C: 25 mg
Vitamine B1: 0,03 mg
Vitamine B2: 0,03 mg
Calcium: 30 mg
IJzer: 0,4 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten