zondag 18 april 2010

Knolselderij

Knolselder is de verdikte wortel van de selderplant. De knol heeft een lichtpaarse tot witte of gele kleur. Van binnen is de knolselder romig wit. De knollen voor industriële verwerking moeten groter zijn dan die voor verse consumptie. Hoewel knolselderij voor de knol geteeld wordt, kunnen de bladeren ook gegeten worden. Vaak wordt in het vroege voorjaar knolselderij met een toefje loof in de handel gebracht.

Teelt
De langloofrassen worden op zaaibed eind februari tot half maart gezaaid en half mei tot begin juni uitgeplant met een plantafstand van 50 centimeter tussen de rijen en 50 centimeter in de rij. Het zaad moet zeer oppervlakkig gezaaid worden omdat knolselderijzaad alleen kiemt onder invloed van licht; het is een zogenaamde lichtkiemer. Voor de kortloofrassen is dit half maart tot begin april, respectievelijk eind mei tot half juni uitgeplant met een plantafstand van 50 centimeter tussen de rijen en 40 centimeter in de rij. De oogst vindt plaats van eind oktober tot half november.
 
Consumptie
In stukken gesneden is knolselderij heel lekker met name in de erwtensoep. Ook voor het trekken van bouillon is hij heel geschikt. De smaak van de knol is milder dan die van de bladeren van de snijselderij. Uiteraard kun je de jonge bladeren van de knol-variant ook best net als die van de andere variant in de soep gebruiken. Sowieso zijn de jonge bladeren altijd veel zachter en veel eetbaarder. Knol- en snijselderij overleven milde winters, maar vormen in het tweede jaar een bloemstengel en sterven daarna af. Er moet dus ieder jaar opnieuw gezaaid worden.
 
Bewaren/bewerken
Knolselderij is van oktober tot maart verkrijgbaar. Let er bij de aankoop op dat de knollen stevig en droog zijn. Als er nog bladeren aanzitten moeten deze frisgroen zijn. Exemplaren met te veel wortels en beschadigde bladeren laat men best liggen. Men rekent ongeveer 200 tot 250 gram gekookte knolselderij per persoon. Rauw rekent men ongeveer 100 gram. De knolselder kan u op een droge en koele plaats enkele weken bewaren.

De knolselder moet voor gebruik dik geschild worden. Eens de knol in blokjes gesneden is, kan een bruine verkleuring van het vruchtvlees optreden. Besprenkel de partjes daarom met wat citroensap om dat te voorkomen. Knolselderij kan u zowel koud als warm verwerken, U kan hem ook stoven.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarde per 100 gram knolselderij:
Energie: 138 kJ, 33 kcal
Voedingsvezels: 0,2 g
Koolhydraten: 5 mg
Vetten: 0,5 g
Vitamine C: 10 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten