dinsdag 13 april 2010

Kikkererwt

De Kikkererwt is een bekende peulvrucht die vooral rond de Middellandse Zee veel wordt gegeten in bijvoorbeeld soepen, salades en stoofgerechten. Gekookt en tot een pasta gemalen is de kikkererwt het basisingrediënt van Hummus, een dipsaus uit het Midden-Oosten. Kikkererwten worden ook veel verwerkt in Mexicaanse en Caraibische schotels. Kikkererwten hebben veel verschillende benamingen. Ze worden ook wel kekers, garbanzos, spaanse erwten of chick peas genoemd. Kikkererwten lijken door hun onregelmatige vorm en licht geel-bruine kleur op gepelde hazelnoten. Deze erwten zijn ook populair onder bioscoopgangers in India. De kikkererwten worden gefrituurd en gekruid, deze snack heet Channa dal. Wat popcorn voor Amerika is, is Channa dal voor India.

Consumptie
Men maakt een typische puree van kikkererwten, de zogenaamde hummus (kikkererwtenpaté), die u als broodbeleg kan gebruiken. Een ander bekend gerecht bereid met kikkererwten is falafel. Dit zijn balletjes gemaakt van kikkererwten, koriander en knoflook die gefrituurd worden in olijfolie. Kikkererwten passen goed bij couscous en in salades. Voor u de kikkererwten bereidt, laat u ze best een aantal uur weken. Op die manier zetten de erwten uit. Voorgekookte kikkererwten die u in blik of potjes koopt, hoeft u niet meer te weken. De kooktijd voor kikkererwten bevindt zich tussen een uur tot anderhalf uur. Gemalen kikkererwten, ook besan genoemd, zijn heel geschikt als bindmiddel.
 
Bewaren/bewerken
U kan kikkererwten gedroogd of voorgekookt in glas kopen. Kikkererwten kan u in gedroogde vorm heel lang bewaren.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarde per 100 gram:
Kikkererwt, droog, ongekookt
Energie: 1523 kJ, 364 kcal
Eiwit: 19.3 g
Vet: 6 g
Koolhydraten: 60.7 g
Water: 11.5 g
Kikkererwt, gekookt zonder zout
Energie: 686 kJ, 164 kcal
Eiwit: 8.9 g
Vet: 2.6 g
Koolhydraten: 27.4 g
Water: 60.2 g
Kikkererwt, uit blik
Energie: 498 kJ, 119 kcal
Eiwit: 5 g
Vet: 1.1 g
Koolhydraten: 22.6 g
Water: 69.7 g

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen