De gandaria is de vrucht van een tot 25 meter hoge groenblijvende boom uit de Anacardiaceae. De alternerend geplaatste bladeren zijn leerachtig, glanzend donkergroen aan de bovenzijde van het blad en lancetvormig. Ze zijn tot 8 centimeter breed en tot 30 centimeter lang. De kleine bloemen groeien in tot 12 centimeter lange pluimen in de bladoksels.
De ovale of mangovormige vrucht is 3 tot 7 centimeter groot. De vrucht heeft een gele of oranje schil. Het felle lichtoranje vruchtvlees is sappig en smaakt aromatisch zoet of zuur, afhankelijk van de variëteit. De vrucht bevat een tot 2 bij 4,5 centimeter grote pit.
Teelt
Voortplanting vindt plaats door zaad, luchtlagen of enten. De beste groei is in vruchtbare bodems met een goede drainage. In Indonesië is de bloeitijd van juni tot november en de oogst van maart tot juni. In Hawaï rijpen vruchten van mei tot juli.
Consumptie
De fruit wordt vanwege de zoete smaak gebruikt in stroop. Onrijpe vruchten worden gebruikt als ingrediënt in pittige sambal. Jonge bladeren worden aan salades toegevoegd en gegeten met sambal.
Voedingsstoffen
Voedingswaarde gandaria per 100 gram:
Koolhydraten: 11.3 g
Vet: 0.02 - 0.04 g
Eiwit: 0.04 - 0.1 g
Vitamine A: 72 IE
Vitamine B1: 0.03 - 0.1 mg
Vitamine B2: 0.03 - 0.05 mg
Vitamine B3: 0.3 - 0.5 mg
Vitamine C: 75 mg
Calcium: 6 - 9 mg
Fosfor: 4 - 11 mg
IJzer: 0.3 mg
donderdag 22 april 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten