donderdag 22 april 2010

Curuba - banana passionfruit

Curuba, tacso of bananenpassievrucht is de naam van de passievruchten van bepaalde soorten passiebloemen (Passiflora) uit de supersectie Tacsonia. De vruchten zijn langwerpig en hebben een zachtbehaarde schil. De soorten met een gele schil, de vruchten van 'Passiflora tarminiana' en 'Passiflora tripartita' worden op de grootste schaal gekweekt. In alle landen in de Andes zijn kwekerijen van deze soorten te vinden. De curuba van 'Passiflora tripartita', de "curuba de Castilla" is de nationale vrucht van Colombia. Curuba's worden af en toe in Europa op de markt aangeboden. Niet alle soorten uit de supersectie Tacsonia hebben langwerpige vruchten. De vruchten van Passiflora pinnatistipula zijn bolvormig en worden gulupa genoemd.

Teelt
De curuba hoort thuis op hoogtes tussen 1.800 en 3.200 meter. De wijnstokken kunnen worden vermeerderd uit stekken, maar worden meestal geproduceerd uit zaden die binnen 10 weken ontkiemen. In Nieuw-Zeeland vindt de oogst vanaf eind maart of begin april tot september of oktober plaats.

Consumptie
Voor het gebruik worden de vruchten in de lengte doorgesneden en uitgelepeld. Niet uitschrapen! De witte noppen aan de binnenkant van de schil laat men best zitten. In Colombia wordt de curuba veel verwerkt in shakes, ijs en yoghurt.

Bewaren/bewerken
Ze worden het jaar rond geoogst en zijn gekoeld ongeveer 2 weken houdbaar.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarde curuba per 100 gram:
Energie: 25 kcal
Eiwit: 0.6 g
Vet: 0.1 g
Koolhydraten: 6.3 g
Vocht: 92 g
Riboflavine (vitamine B2): 0.03 mg
Nicotinezuur (vitamine B3): 2.5 mg
Ascorbinezuur (vitamine C): 70 mg
Calcium: 4 mg
Fosfor: 20 mg
IJzer: 0.4 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten