vrijdag 16 april 2010

Chinese kool

Chinese kool, ook wel Pe-tsai, komt van oorsprong uit Noord China en is in de loop van de vorige eeuw in Nederland terechtgekomen. De planten zijn zo groot als een stevige kropsla of bladkool, maar met een knapperige sappige textuur en een mosterdsmaak. Er zijn zowel slanke, langwerpige als brede gedrongen variëteiten met gesloten kroppen en bladerige variëteiten met brede bladstelen verkrijgbaar.

De plant is een krop. Hoe dichter bij het midden van de krop, hoe malser de bladeren zijn. Door zijn knapperige en enigszins zoete smaak is Chinese kool een groente waar kinderen dol op zijn. Bovendien bevat de kool vitamine C, kalk, ijzer en eiwit waardoor hij ook nog eens erg gezond is.
 
Teelt
Voor de vroege vollegrondsteelt wordt begin april gezaaid en worden de planten bij een hoge temperatuur (eerste week 25 en tweede week 20 °C) opgekweekt. De oogst valt dan in juni. Bij te laat oogsten vormt de plant een bloeistengel.

Bij de normale teelt wordt in verband met doorschieten vanaf half juli tot begin augustus gezaaid en half oktober tot begin november geoogst. De kool verdraagt enige vorst. De rijafstand bedraagt 45 cm en in de rij is de plantafstand 35 cm. De kool kan 4 tot 8 weken bewaard worden.

Ook vindt er in Nederland voor de vroegste teelt enige teelt onder glas plaats, waarvoor alleen de Japanse hybriden worden gebruikt. Het gewicht van deze kolen bedraagt 800 tot 1200 gram.

Teeltschema
Zomer: zaaien in eind april t/m begin juli, planten in mei t/m juli, oogsten in juli t/m september
Herfst: zaaien in juli t/m begin augustus, planten in eind juli t/m augustus, oogsten in september t/m november

Consumptie
Chinese kool is zowel geschikt voor salades als voor stoven, koken en roerbakken. U kunt de kool lekker combineren met andere groenten, zoals tomaten, ui, paprika, prei en paddestoelen. Ook kunt u er alle vleessoorten bij eten, maar vooral kip is heerlijk.
 
Bewaren/bewerken
Verwijder de buitenste bladeren. Snijd de kool in de lengte doormidden. Verwijder het onderste deel van de stronk en snijd de kool vervolgens, afhankelijk van de bereiding, in smalle of brede repen.

Verse Chinese kool kunt u gemakkelijk een week bewaren in een open plastic zak in de groentelade van uw koelkast. Een grote krop hoeft u niet in één keer op te maken. Halveer de krop in de lengte en bewaar de rest -de snijvlakken afgedekt met huishoudfolie- in de koelkast.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarden per 100 gram rauwe Chinese kool
Energie: 51 kJ, 12 kcal
Eiwit: 1.0 g
IJzer: 1.0 mg
Koolhydraten: 2.0 g
Natrium: 10 mg
Calcium: 125 mg
Vet: 0.0 g
Vezels: 2.5 g
Vitamine C: 23.0 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten