Chilipeper, ook wel Spaanse peper of rode peper, is afkomstig van planten van het geslacht Capsicum nachtschadefamilie (Solanaceaee), waar ook de aardappel en de tomaat en de cayennepeper toe behoren. De stof die ze bevatten die verantwoordelijk is voor de hete smaak is capsaïcine. Ze zijn naast de gewone korrelpeper, die een andere 'hete' stof bevat (namelijk piperine) en die ook wat aromatischer is, de belangrijkste specerij om gerechten heet te laten smaken.
Chilipeper en Chayenne peper zijn algemene benamingen waarbij we het hebben over een collectie van ruim 3 duizend variaties pepers! Dit gaat te ver om op deze site uitgebreid op te noemen. Er is echter een gespecialisaaerde Nederlandstalige website puur over deze groente (http://www.chilipeper.nl/).
Teelt
De teelt van de chilipeper is nog altijd handwerk. Om de twee of drie dagen gaan de plukkers langs de rijen om van elke plant de rode vruchten te plukken. Binnen 72 uur zullen de verst gerijpte overgaan van groen naar vuurrood.
Consumptie
Chilipeper kan meegekookt worden in gerechten als chili con carne, Indische curry's en dergelijke. Spaanse peper moet men leren eten en is aan kinderen in het algemeen niet besteed. Het pikantste deel zijn de zaadlijsten (de witte randen waaraan de zaden vast zitten met het rode vruchtvlees). De waargenomen scherpte van een rodepepergerecht neemt na enkele happen nog toe, eenmaal een klein hapje proeven geeft geen goed beeld. Heeft men zich vergaloppeerd, dan is melk, een hapje witte rijst of brood een goed middel om de smaak vrij snel te dempen. Bier is niet ideaal voor dit doel (maar wel lekker bij veel gerechten).
Vermalen rode pepers, gemengd met zout en soms azijn worden als sambal verkocht. Gedroogd rode-peperpoeder wordt ook onder de naam cayennepeper verkocht. Overigens bestaan er ook rode peperkorrels, maar die worden niet aangeduid als rode peper.
Andere bekende rode peperproducten: tabascosaus, harissa en Chilipoeder.
Bewaren/bewerken
Chilipepers kunnen bewaard worden in een plastic doosje met gaatjes. Leg keukenpapier op de bodem en doe daar de pepers op. De bewaartijd bedraagt dan ongeveer een maand. De gaatjes zijn voor de ventilatie. Ze kunnen ook in een plastic zakje worden en invriezen is ook een optie.
Waarschuwing: Draag altijd handschoenen bij het werken met hete chili pepers (vers, gedroogd of geroosterde chilipepers). Als je de de capsaicine in de chilipeper stokken aanraakt met je handen en als je daarna in de buurt van uw ogen komt zal branden. Spoel direct goed af met een ruime hoeveelheid water. Als de Chili is te warm voor uw smaakpapillen is het drinken van melk is een zekere manier om het branden te stoppen. Suiker kan ook helpen.
Schoonmaken
Was de chilipeper eerst. Er is geen bepaalde manier te vertellen hoe heet een peper is door er naar te kijken. De enige zekere manier is door het proeven.
Snijd de chilipeper in het midden met de punt van je mes.
U kunt de vliezen en zaden in de twee helften zien. Het zijn deze vliezen waar de capsaïcine is opgeslagen. Dit is het deel van de chilipeper welke de warmte draagt. De zaden zijn niet zo heet, maar omdat ze meer vliezen hebben zijn ze wel een klein beetje heter dan de buitenste delen van de groene chilipeper.
De gemakkelijkste manier om schoon te maken is de peper in vieren te snijden. Dan kunt u eenvoudig de witte vliezen en zaden verwijderen.
Voedingsstoffen
Energie: 1366 kJ 326 kcal
Water: 15.5 g
Eiwit: 12.5 g
Koolhydraten: 33 g
Vet: 16 g
Vezels: 21 g
Vitamine B1: 0.30 mg
Vitamine B2: 0.80 mg
Vitamine C: 60 mg
Natrium: 1100 mg
Kalium: 2000 mg
Calcium: 300 mg
Fosfor: 300 mg
IJzer: 15 mg
zondag 18 april 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten