maandag 19 april 2010

Chayote

Chayote (Sechium edule) is een overblijvende, eenhuizige klimplant uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae).

De hangende groene vrucht is peervormig en kan tot 1 kilo zwaar worden. De vrucht bevat één, tot 5 centimeter lange zaad. Het vruchtvlees heeft een groen-wittige kleur en smaakt komkommerachtig.
 
Teelt
De chayote groeit in tropische en sub-tropische gebieden en heeft behoefte aan een warm, lang groeiseizoen. Wijnstokken van de chayote moeten in de volle zon. Bij goede teeltomstandigheden kunnen er 50 - 100 vruchten aan één wijnstok groeien.
 
Consumptie
Deze uit Midden-Amerika stammende plant was al bij de Azteken en de Maya's bekend. In principe zijn alle delen van de plant eetbaar. Hoofdzakelijk wordt de onrijpe vrucht bereid door hem te schillen, van zijn zaad te ontdoen en vervolgens te stoven, te koken of te bakken. De wortelknollen kunnen als zetmeelleverancier dienen door ze net als aardappels te bereiden.
 
Bewaren/bewerken
Minstens 6 weken bewaren bij een kamertemperatuur tussen 9 en 11°C en een luchtvochtigheid van 90%.

Voedingsstoffen
Voedingswaarde chayote per 100 gram:
Energie: 19 kcal, 79.5 kJ
Koolhydraten: 15.9 g
Vet: 1.1 g
Eiwit: 2 g
Water: 94.2 g
Vitamine C: 7.7 mg
Vitamine E: 0.1 mg
Nicotinezuur (vitamine B3): 0.5 mg
Vitamine B6: 0.1 mg
Calcium: 17 mg
IJzer: 0.3 mg
Magnesium: 12 mg
Fosfor: 18 mg
Kalium: 125 mg
Natrium: 2 mg
Zink: 0.7 mg
Koper: 0.1 mg
Mangaan: 0.2 mg
Selenium: 0.2 mcg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten