maandag 19 april 2010

Citroengras

Het citroengras is een plant die afkomstig is uit Azië, met name Thailand, India, Vietnam en Indonesië. Het citroengras wordt dikwijls gebruikt in thee en soep. In de zomer kan deze plant in de tuin gekweekt worden en kan 180 cm lang worden. Verder heeft ze kleine, dikke wortels. Het is handig om het citroengras in potten te kweken.

Teelt
Citroengras wordt vooral als potplant gekweekt. Het gras is ook in volle grond te kweken, op voorwaarde dat ze iedere winter wordt uitgegraven. Deze plant is immers niet bestemd tegen vorst. Citroengras is het hele seizoen te oogsten. Het is belangrijk dat de grond niet uitdroogt en het potmengsel moet altijd vochtig zijn. Voeg geregeld meststoffen toe aan het gietwater.

Consumptie
Citroengras is vooral populair in de Aziatische keuken. Het wordt gebruikt in tal van soepen, sauzen, salades, kip, vis enz. Het sap uit de stengel zorgt voor een fris citroenaroma. Citroengras wordt al eeuwen gebruikt voor verschillende parfums en cosmetica. Verwijder de buitenste bladeren en snijd het onderste stukje met de wortels af als u het gaat koken. Kook stukken citroengras mee in gerechten.

Bewaren/bewerken
Vers citroengras is ruim een week te bewaren in de koelkast. Nog beter is het om ze in een geperforeerd zakje te steken. Bij het drogen van het gras gaat er wel wat smaak verloren.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarde per 100 gram:
Energie: 416 kJ, 99 kcal
Eiwit: 1.8 g
Vet: 0.5 g
Koolhydraten: 25.3 g
Water: 70.6 g

Geen opmerkingen:

Een reactie posten