maandag 19 april 2010

Cassave

De cassave ook wel maniok, tapioca of yucca genoemd komt voor in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Op de aardappel na is de cassave het belangrijkste groentegewas van de wereld. De bruine wortelknol is circa 8 centimeter dik en 90 centimeter lang. Deze tropische aardappel is rijk aan voedingsstoffen en zetmeel. De zoete en bittere cassave hebben een vollere smaak en zijn voedzamer dan aardappelen.

Teelt
Cassave kan op vrij arme en droge grond op vrijwel dezelfde manier als aardappelen, verbouwd worden. Cassave kan enkele jaren zonder mest geteeld worden.
 
Consumptie
De cassave is een belangrijk bestanddeel van een groot aantal Surinaamse gerechten. Zo wordt de cassave onder andere verwerkt in cassave soep; door het creatieve gebruik van andere Surinaamse ingrediënten, krijgt deze soep een bijzondere lekkere smaak. Voor de verwerking van de cassave kunt u hem het beste eerst koken en goed laten uitlekken en dan in olie in stukjes de cassave goudgeel bakken en laten uitlekken. Voor het bakken van cassavekoekjes: schil de cassave en rasp deze en vermeng dit met de andere ingrediënten. De cassave heeft een volle aardappelsmaak.
 
Bewaren/bewerken
De cassave goed wassen en de onder en bovenkant verwijderen. Cassave kan ongekoeld een maand bewaard worden.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarden per 100 gr
Energie: 578 kJ 138 kcal
Eiwit: 1.0 g
IJzer: 1.4 g
Koolhydraten: 33.0 g
Natrium: 2 mg
Calcium: 40 mg
Vet: 0 g
Vezels: 0.1 g
Vitamine C: 34 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten