maandag 19 april 2010

Broodvrucht

Broodvrucht is de naam voor de vrucht van de broodboom, die bekend is geworden dankzij kapitein William Bligh van de HMS Bounty.

De broodboom is een tot 30 meter hoge, eenhuizige, in droge tijden bladverliezende boom, die verwant is aan de nangka en de tjampedak. De grote, verspreid staande bladeren zijn glanzend groen en bestaan uit vijf tot elf puntige lobben. Het blad is tot 90 x 50 cm groot en in omtrek eivormig. De kleine bloemen groeien per geslacht gescheiden in bloeiwijzen in de bladoksels.

De broodvrucht is een vruchtverband, dat zich uit de totale vrouwelijke bloeiwijze ontwikkelt. De ronde of eivormige vrucht heeft een diameter tot 30 cm en kan meer dan een kilogram wegen. De groene tot geelgroene, doffe schil is in onregelmatige, vier- tot zeszijdige velden verdeeld, die elk uit een bloem zijn ontstaan. Er bestaan fertiele zaadvormende rassen (de zaden worden broodnoten genoemd) en infertiele zaadloze rassen. De fertiele zaadvormende rassen dragen op ieder segment van de schil een, tot een centimeter lange, zachte, groene stekel. De bladeren van deze rassen zijn bijna tot aan de middennerf ingesneden. De vaker geteelde zaadloze types hebben vlakke, stekelloze segmenten en minder diep ingesneden bladeren. In jonge broodvruchten is het vruchtvlees vast, melig en sterk latexhoudend; rijpend wordt het schilferig-vezelig, sappig, zacht en uiteindelijk brijïg. De vruchten zijn erg belangrijk als stapelvoedsel in de tropen.

De plant is in Zuidoost-Azië en Polynesië inheems. Wereldwijd wordt de plant in de tropen tussen beide 17e breedtegraden gekweekt. Beide typen rassen van de broodvrucht worden in Nederland op de markt gebracht. In toko's en op markten worden deze vruchten verkocht.

Er bestaan 2 variëteiten broodvruchten:
  • Fertiele zaadvormende rassen (de zaden worden broodnoten genoemd)
  • Infertiele zaadloze rassen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten