donderdag 22 april 2010

Cassabanana

De Cassabanana is de vrucht van een eenhuizige, overblijvende, kruidachtige, snelgroeiende klimplant met tot 15 meter lange stengels. De vruchten zijn cilindrisch, elliptisch of licht gebogen en 30 tot 60 bij 7 tot 12 centimeter groot. De harde schil wordt rijp glad, glanzend en donkergeel, oranjerood, kastanjekleurig, violet, donkerpaars of gitzwart van kleur. Het gele of oranjegele vruchtvlees is circa 2 centimeter dik, zoetgeurend, sappig en heeft een meloenachtige, zoete smaak. De centrale vruchtholte bevat zachtere pulp, een zachte vlezige kern en talrijke platte, ovale, circa 1,6 bij 1,4 centimeter grote, lichtbruine zaden die dicht opeen in rijen zitten gerangschikt over de gehele lengte van de vrucht.

Teelt
De cassabanana groeit door zaden of stekken. Voor een perfect rijpingsproces zijn hoge temperaturen nodig. De fruit is na een aantal maanden nog in goede staat als ze buiten de zon gedroogd worden.
 
Consumptie
De vruchten kunnen als handfruit worden gegeten. De vrucht is ook geschikt om in marmelades, compotes en curry’s verwerkt te worden. Onrijpe vruchten kunnen als groente worden gegeten.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarde rijpe cassabanana per 100 gram:
Eiwit: 0.145 g
Vet: 0.02 g
Vocht: 85.1 g
Calcium: 21.1 mg
Fosfor: 24.5 mg
IJzer: 0.33 mg
Thiamine (vitamine B1): 0.058 mg
Riboflavine (vitamine B2): 0.035 mg
Nicotinezuur (vitamine B3): 0.767 mg
Ascorbinezuur (vitamine C): 13.9 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten