donderdag 22 april 2010

Chinese kumquat

De Chinese kumquat, Nagami kumquat of ovale kumquat is de bekendeste kumquatsoort die in Nederland wordt verkocht. Het is de vrucht van een langzaam groeiende struik, die 2 tot 4 meter hoog wordt. Jonge takken zijn kantig en hebben soms doornen in de bladoksels. De bladeren zijn afwisselend geplaatst, glanzend, lancetvormig en tot 10 centimeter lang. De randen van de bladeren zijn vanaf de bladsteel tot halverwege fijn getand. De geurige, witte, tweeslachtige bloemen staan solitair of in trossen van 2 tot 4 stuks in de bladoksels. De vruchten zijn ovaal of eivormig, oranje van kleur en 2 tot 3 bij 2,5 tot 4,5 centimeter groot.

Teelt
De Chinese kumquat geeft aan een bodem met leem op een zonnige plek. Wanneer de vruchten rijpen in warme omstandigheden is de smaak zoeter. Planten gebeurt in de late lente of vroege zomer. De planten krijgen eens per 4-5 weken water. Ze houden het hele jaar door hun bladeren.
 
Consumptie
De vrucht kan met schil en al worden geconsumeerd. De schil smaakt zoet. Het vruchtvlees bestaat uit 3 tot 6 partjes en smaakt zoetzuur. De vrucht kan tot drie witte, vrij grote zaden bevatten. Voor het serveren moet u de vrucht even laten liggen zodat het vocht kan verliezen wat een rijkere smaak tot gevolg heeft.
 
Bewaren/bewerken
Zie 'bewaren/bewerken' van de kumquat.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarde per 100 gram:
Calorieën: 274
Eiwitten: 3,8 g
Vet: 0,4 g
Koolhydraten: 72,1g
Calcium: 266mg
Fosfor: 97mg
IJzer: 1,7mg
Natrium: 30mg
Kalium: 995mg
Vitamine A: 2,530 I.U.
Thiamine: 0,35mg
Riboflavine: 0,40mg
Ascorbinezuur: 151mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten