donderdag 22 april 2010

Blimbing

De bilimbing is een 3,5 bij 10 centimeter grote bes en ovaal en stomp vijfkantig van vorm. De vrucht is geelgroen en rijp wittig. Het vruchtvlees smaakt zeer zuur. De vrucht bevat tien 8 millimeter grote zaden. Deze vrucht vervult in tropische streken vaak een rol in de voedselverwerking die gelijk is aan die van de augurk in de westerse landen.

Teelt
De blimbing is een tropische fruit die gevoelig is voor kou. De boom van de blimbing moet in de volle zon, in gebieden met schaduw groeit de plant traag. De vrucht groeit het beste op een vochtige, goed gedraineerde bodem. De boom wordt op ruimere schaal gekweekt uit zaad. In India en Florida begint de bloei vanaf februari tot en met december. De vruchten worden met de hand geplukt. Vanwege de dunne huid is een zachte behandeling noodzakelijk.
 
Consumptie
In Costa Rica wordt de ongekookte blimbing bereid in snoep die geserveerd worden met rijst en bonen. Soms wordt de fruit ook gebruikt in vlees en vis. De sap van de vrucht is populair voor het maken van gekoelde dranken zoals limonade. In sommige delen van de Filipijnen wordt de blimbing rauw gegeten als een snack. In Maleisië wordt het gedaan in jam en in de Indiase deelstaat Kerala wordt de blimbing gebruikt bij het maken van augurken.
 
Bewaren/bewerken
Rijpe blimbings worden twee weken in de koeling bewaard. De bewaartemperatuur is boven de 5 °C.

Voedingsstoffen
Voedingswaarde blimbing per 100 gram:
Eiwit: 0.61 g
Vocht: 94.2 - 94.7 g
Calcium: 3.4 mg
Fosfor: 11.1 mg
IJzer: 1.01 mg
Thiamine (vitamine B1): 0.010 mg
Riboflavine (vitamine B2): 0.026 mg
Nicotinezuur (vitamine B3): 0.302 mg
Ascorbinezuur (vitamine C): 15.5 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten