vrijdag 16 april 2010

Brave Hendrik

Brave hendrik is een zeer oude inheemse groente. De naam brave hendrik is afgeleid van een plant die bekend staat als boze hendrik. De zaden van de Brave Hendrik worden in Duitsland gebruk om kippen te mesten, dus daar heet de plant "Vette Hen". De wortelen worden ook wel gebruikt om aan schapen te voeren die hoesten.

De brave hendrik komt voor op bewerkte, vochtige, zeer stikstofrijke grond rondom boerderijen, mesthopen en plekken waar geurineerd wordt.
 
Teelt
Voor de teelt van de brave hendrik moet er in de lente in goed losgemaakte grond worden gezaaid. De plant wordt 15 tot 60 centimeter hoog en bloeit van mei tot augustus met een vrij korte, sterk vertakte bloeiwijze. Het blad en de jonge scheuten kunnen worden geoogst.
 
Consumptie
Het puntige blad eten als spinazie, dus koken en afgieten. Serveren met een klontje boter. De jonge scheuten koken als asperges en op dezelfde wijze opdienen. Dit is zonder meer het beste stuk van de brave hendrik.
 
Bewaren/bewerken
Geplukte bladeren kunnen niet langer dan 1 dag bewaard worden.
 
Voedingsstoffen
De brave hendrik is bezit onder meer IJzer en vitamine C.

bron: groentenfruit.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen