vrijdag 16 april 2010

Bindsla

Bindsla of romeinse sla is een bladgroente die vooral in volkstuinen wordt geteeld, maar de beroepsteelt neem toe ter vervanging van ijsbergsla. Bindsla vormt tot 40 centimeter lange, langwerpige kroppen. Deze slasoort is bijzonder voedzaam. Eén krop bevat tot vijfmaal meer voedingsstoffen als een gewone kropsla. Bindsla was al 4000 jaar gelden bij de Egyptenaren bekend en werd voornamelijk in het Middellandse Zeegebied geteeld, maar wordt nu in heel Europa en in Noord-Amerika geteeld.

Vroeger werden de kroppen ongeveer tien dagen voor de oogst dichtgebonden voor het verkrijgen van geler gekleurde bladeren, vandaar de naam bindsla.
Het bekende caesarsalade (ceasar refereert aan de naam: romeinse sla) wat vooral in Amerika zeer populair is bestaat hoofdzakelijk uit deze bindsla.

Teelt
Er worden de volgende teeltwijzen onderscheiden: vroege teelt met oogst vanaf eind mei tot begin juli en zomerteelt met oogst vanaf half juli tot eind september. De plantafstand is 30 x 30 cm.

Vroege teelt:
Bij deze teelt wordt er vanaf februari tot eind maart onder glas gezaaid en buiten uitgeplant vanaf half maart tot eind april. De oogst vindt dan plaats vanaf eind mei tot begin juli.

Zomerteelt
Bij deze teelt wordt begin april tot eind juli gezaaid en uitgeplant vanaf begin mei tot half augustus. De oogst vindt dan plaats vanaf half juli tot eind september.
 
Consumptie
Bindsla kan zowel vers als gekookt worden gegeten.
 
Bewaren/bewerken
Bij een bewaartemperatuur tussen de 2 en 4 °C is de bindsla 1 tot 4 dagen houdbaar.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarden per 100 gram verse bindsla:
Energetische waarde: 79 kJ, 19 kcal
Koolhydraten: 3 gram
Eiwit: 1.4 gram
Vet: -
Vitamine C: 15 mg
Vitamine B1: 0.1 mg
Vitamine B2: 0.1 mg
Caroteen: 1.45 mg
Calcium: 35 mg
IJzer: 1 m

Geen opmerkingen:

Een reactie posten