Andijvie is een eenjarig gewas, nauw verwant aan witlof en vrijwel het gehele jaar verkrijgbaar. In de wintermaanden en in het vroege voorjaar komt de andijvie uit de glastuinbouw, deze andijvie is veel zachter dan van de koude grond en heeft daardoor een kortere kooktijd.
Andijvie is een bladgroente die gekookt of rauw gegeten kan worden. Apart of als stamppot. Het gele hart smaakt heerlijk in een frisse salade.
In Nederland wordt ongeveer 700 hectare andijvie geteeld. Andijvie is van Nederlandse bodem hoofdzakelijk te krijgen in de periode half juni tot half november.
Teelt
Bij de plantenkweker worden vanuit zaadjes de andijvieplantjes gekweekt. Als deze voldoende groot zijn gaan ze naar de teler. Deze plant ze op ongeveer 30 centimeter van elkaar in de grond. Afhankelijk van het seizoen waarin ze groeien, kan de andijvie na 8 tot 12 weken worden geoogst. De plantjes zijn op dat moment uitgegroeid tot stronken van ongeveer een halve kilo (buitenteelt) tot 350 gram (glasteelt). Goede andijvie heeft een mooi geel hard met daar omheen gezonde groene bladeren.
Zaaitijd van Andijvie:
Voorjaarsteelt:
Koude kas: half febr - half april
Platglas: half febr - half maart
Zomerteelt:
mei - augustus
Herfstteelt:
Open grond: half juli - eind juli
Platglas: half juli - augustus
Koude kas: augustus
Winterteelt:
Warme kas: eind augustus - half september
Koude kas: eerste helft september
Platglas: eerste helft september
Consumptie
Andijvie kan zowel gekookt als rauw worden gegeten. Andijvie moet voor gebruik goed gespoeld worden. Er kan nogal wat zand tussen de bladeren blijven zitten. Meermaals spoelen is dus raadzaam. Zorg er voor dat de harde nerf verwijderd wordt als de andijvie als sla geserveerd wordt. Snij de andijvie klein voor warme bereidingen. Andijvie kan op dezelfde wijze bereid worden als diverse koolsoorten.
Bewaren/bewerken
Een krop andijvie kan, onverpakt, een paar dagen in de groentela van uw koelkast worden bewaard. Bij schoongemaakte en voorgesneden andijvie staat de uiterste verkoopdatum op de verpakking. Gekrulde andijvie is kwetsbaarder kan minder lang bewaard worden. Andijvie kan ingevroren worden. De blancheertijd is drie minuten.
Voedingsstoffen
Voedingswaarden per 100 gram rauwe andijvie:
Energie: 22 KJ, 5 Kcal
Eiwit: 1.0 g
Ijzer: 0.8 mg
Koolhydraten: 0.3 g
Natrium: 29 mg
Calcium: 41 mg
Vet: -
Vezels: 2.8 g
Vitamine C: 4 mg
Voedingswaarden per 100 gram gekookte andijvie zonder zout:
Energie: 43 KJ, 10Kcal
Eiwit: 1,5 g
IJzer: 0,6 mg
Koolhydraten: 1,0 g
Natrium: 30 mg
Calcium: 59 mg
Vet: -
Vezels: 4,5 g
Vitamine C: -
vrijdag 16 april 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten