vrijdag 16 april 2010

Boerenkool

Boerenkool is waarschijnlijk een van de eerste brassicasoorten die in de cultuur is gebracht. De wilde voorganger van de boerenkool komt nog steeds voor langs de kust van West-Europa. In de winter genieten we in Nederland hoofdzakelijk van de Oer-Hollandse stamppotten met rookworst.

Mooie boerenkool heeft een heldergroene kleur en een brede kroesrand aan de bladeren. De pittige koolsmaak wordt minder na de vorstperiode, de boerenkool is dan wat zoeter. De heldergroene kleur geeft de kwaliteit van de boerenkool aan. Gele of bruine plekken duiden op ouderdom. Tegenwoordig wordt boerenkool bijna alleen nog maar gesneden en voorverpakt aangeboden.
 
Teelt
Boerenkool komt niet voor in tropische gebieden. Zaden ontkiemen binnen 3-6 dagen. De kool groeit het beste bij dagelijkse temperaturen van 15-20 °C. De bodem moet vochtig en vruchtbaar zijn met organische stoffen. De oogst vindt in 1-2 weken plaats. Boerenkool zaait u op een zaaibed, in mei voor de herfstboerenkool, in juni voor de winterboerenkool.

Teeltschema
Herfst: zaaien in mei, planten in juni/juli, oogsten in augustus t/m december. Winter: zaaien in juni t/m begin juli, planten in juli/augustus, oogsten in december t/m maart

Consumptie
Boerenkool wordt veelal gekookt geserveerd. Boerenkool kunt u echter ook zeer goed stomen. Bereid boerenkool op dezelfde manier als jonge bladgroenten of andere koolsoorten. Boerenkool heeft de sterkste smaak onder de brassica. Hij is daarom op zijn best als u hem bereidt met een minder sterk smakende groente. Boerenkool met aardappelen als stamppot, natuurlijk met sappige rookworst nog steeds een van ons meest geliefde wintergerechten. Boerenkool is naast stamppotten uitermate geschikt voor ovenschotels. Maar ook gemarineerde krabbetjes, gehakt, hachee, of blokjes kaas zijn smakelijke combinaties. Boerenkool kookt u in 10 tot 20 minuten gaar in een bodempje water met een snufje zout, schep de kool een aantal keer goed om.
 
Bewaren/bewerken
Het schoonmaken van boerkool is eenvoudig, breek de bladeren van de steel en snijd dikke stelen van het blad af, was ze grondig. Heeft het nog niet gevroren zet dan de boerenkool een tijdje in zout water. Eventuele rupsen zijn dan gemakkelijk te verwijderen. U kunt de bladeren oprollen en snijden of heel koken. Kookt u de bladeren in lichtgezouten water in 3-5 minuten gaar. U kunt boerenkool ook invriezen, bij voorkeur in de maanden oktober en november. Blancheer de kool circa 3 minuten voordat u deze invriest.

Boerenkool aan de struik is enkele dagen houdbaar in de koelkast of op een koele en droge plaats. Voorverpakte en gesneden boerenkool kunt u slechts 1-2 dagen in de groentelade van uw koelkast bewaren. U kunt boerenkool het beste bewaren op een koele, droge plaats en hem zo vers mogelijk eten. De beste bewaartemperatuur is 1-4 °C.

Wetenswaardigheden:
  • Door het robuuste karakter van boerenkool wordt de groente vaak gecombineerd met hete kruiden en is daardoor ook een favoriet in Indiaanse gerechten.
  • Boerenkool is het lekkerst als het al gevroren heeft. Zetmeel in de kool wordt dan omgezet in suikers waardoor de pittige koolsmaak enigszins zoeter wordt. Als het nog niet gevroren heeft kunt u dit ook zelf regelen door de boerenkool minimaal een nacht in de diepvriezer te leggen.
  • Voor ongesneden boerenkool heeft u zo'n 400 gram per persoon nodig. Bij gesneden boerenkool heeft u aan 200 gram per persoon voldoende.
  • Kook de boerenkool niet te lang. De kool wordt anders papperig en onsmakelijk in plaats van veerkrachtig en helder van kleur.
  • Boerenkool heeft een sterke smaak. Meng er witte kool door voor contrast in kleur, smaak en samenstelling.
Voedingsstoffen
Voedingswaarden per 100 gram:
Energie: 299 KJ
Eiwit: 4.7 g
IJzer: 2.0 mg
Koolhydraten: 10.4 g
Natrium: 35 mg
Calcium: 219 mg
Vet: 1.1 g
Vezels: 6.2 g
Vitamine C: 169 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten