vrijdag 16 april 2010

Augurk

Augurk is een vruchtgroente en familie van de Komkommer, maar kleiner en frisgroen, en worden meestal in onrijpe toestand geoogst. In het algemeen worden augurken ingelegd in azijn met kruiden en dan zure bom genoemd, ook als ingrediënt in sauzen en salades verwerkt. Verse augurken zijn verkrijgbaar van juli tot en met september.

Teelt
De teelt van augurken vindt vlakvelds of aan de draad plaats. Was in vroegere tijden kruisbestuiving nodig, tegenwoordig zijn er ook augurk-rassen die zonder bestuiving vruchtzetten. De vrucht is kort en wordt overwegend ingelegd in azijn al dan niet met suiker en diverse kruiden om de smaak te beïnvloeden.

Teeltschema
Onder glas of plastiek: zaaien in eind maart t/m begin mei, planten in eind april t/m begin juni, oogsten in eind juni t/m begin oktober
Met plantenopkweek: zaaien in mei/begin juni, planten in eind mei/juni, oogsten in eind juli t/m september
Ter plaatse zaaien: zaaien in eind mei/juni, oogsten in augustus/september.

Consumptie
Augurkjes kunnen verwerkt worden in salades, maar u kunt ze ook serveren bij gerechten door de pittige smaak.

Bewaren/bewerken
Niet te dicht op elkaar stapelen, koel bewaren en goed verluchten omdat zeer snel broei optreedt. Verse augurken moeten snel verwerkt worden met azijn en eventueel suiker, anders verkleuren ze en worden ze slap. Verwerkte augurken zijn lang houdbaar. Bewaar ze in de koelkast wanneer u de bokaal opent.

Voedingsstoffen
Voedingswaarden per 100 gram zoetzure augurk in glas:
Energie: 77 KJ, 18 kcal
Eiwit: 0.9 g
IJzer: 0.2 mg
Koolhydraten: 3.6 g
Natrium: 350 mg
Calcium: 16 mg
Vet: 0 g
Vezels: 1.3 g
Vitamine C: 2 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten