vrijdag 16 april 2010

Courgette

Het geslacht Cucurbita staat bekend om zijn grote en vaak wonderlijk gevormde vruchten. De courgette is familie van de pompoen en de komkommer. In het buitenland wordt de courgette ook wel zucchini genoemd.

Courgettes, die in het buitenland ook wel zucchini worden genoemd, zijn er in verschillende soorten en maten. De kleur kan variëren van roomwit of geel tot gespikkeld lichtgroen of donkergroen. De meest voorkomende kleur is groen (gespikkeld). Het verschil in kleur houdt niet in dat de smaak ook anders is. Voor de courgette geldt wel: hoe kleiner hoe lekkerder. Sommige courgettes hebben een gladde schil, andere hebben een wat ruwe schil.

De courgette is een gezonde, zeer veelzijdige groente die snel en op vele manieren te bereiden is. De courgette is ook in biologisch geteelde variëteiten verkrijgbaar.

Het woord courgette is afgeleid uit de Franse naam voor de groente, met dezelfde spelling. Het is een verkleinwoord van courge, hetgeen merg betekent. De courgette kan geel of groen zijn. Het is één van de gemakkelijkst te telen groentes in een gematigd klimaat.

Teelt
In plastic tunnels kan al eind april geplant worden met een plantafstand van 140 bij 80 centimeter. Voor de buitenteelt kan in Nederland gezaaid worden in mei in potten, die onder glas opgekweekt worden en dan half juni buiten worden uitgeplant. De plantafstand bedraagt 100 bij 100 centimeter. Ook kan in juni ter plaatse gezaaid worden. Voor de herfstteelt wordt begin juli uitgeplant en in september wordt er dan eventueel een tunnel overheen gezet. De eerste vruchten worden vanaf juli geoogst. Er moet drie keer in de week en in de zomermaanden bijna dagelijks geoogst worden. Tot eind september, als er geen nachtvorst optreedt, kan er buiten doorgeoogst worden. Voor een goede vruchtzetting is bestuiving door bijen of hommels noodzakelijk.

Teeltschema
Vroege teelt: zaaien in eind april/mei, planten in eind mei/juni, oogsten in juli t/m begin oktober
Zonder beschutting: zaaien eind mei/juni, planten in juni/begin juli, oogsten in eind juli t/m begin oktober

Consumptie
De courgette is een veelzijdige groente die onuitputtelijk veel combinaties kent. U kunt de courgettes koken, stomen, bakken, frituren, grillen of als salade serveren. Courgettesoep is ook heerlijk. Ze moeten knapperig blijven en moeten dus maar kort worden bereid. Als de kooktijd te lang is, worden de courgettes doorzichtig en papperig. Courgettes zijn ook uitermate geschikt voor roerbakken. Grotere courgettes kunt u blancheren en daarna in de lengte halveren. U kunt het vruchtvlees eruit scheppen en er een vulling van maken met gekruid gehakt, spek of kaas.

Ook de bloemen en bladeren van de courgette zijn eetbaar. De geopende bloemen van de courgette kunt u in beslag dompelen en frituren. Jonge bladeren kunt u koken als bladgroente.
 
Bewaren/bewerken
Courgettes hebben een groene egale kleur over de hele oppervlakte en zijn vrij van beschadigingen. Ze hebben een gave schil en voelen stevig aan. Het snijvlak mag niet te nat zijn.

Zoals andere vruchtgroenten dienen courgettes te worden bewaard op een koele plaats, maar niet in de koelkast. De courgette blijft op deze manier zeker een week goed. Verpakte courgettes zijn duidelijk langer vers te houden. Bij de bereiding kunt u de courgettes in plakjes of reepjes snijden, halveren of heel laten.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarden per 100 gram:
Energie: 119 KJ, 28 kcal
Eiwit: 3.0 g
IJzer: 0.8 mg
Koolhydraten: 5.0 g
Natrium: 1 mg
Calcium: 30 mg
Vet: 0.0 g
Vezels: 0.6 g
Vitamine C: 16 mg

Recepten
Bloemkoolsalade met mozzarella en kaas, gevulde varkenshaas

Geen opmerkingen:

Een reactie posten