vrijdag 16 april 2010

Witte kool

Witte kool is een ronde kool. Het is een zogenaamde sluitkool, wat betekent dat de bladeren niet open staan. De kleur van de wittekool is eerder lichtgroen dan wit. Witte kool wordt vooral voor de verwerking tot zuurkool, maar ook voor de verse markt geteeld. Het is één van de oudste koolsoorten.

Teelt
Er worden de volgende teeltwijzen onderscheiden:
  • Spitskool teelt voor de vroegste teelt met oogst in juni en soms ook voor de zomerteelt
  • Zomerteelt met oogst in juli en augustus
  • Vroege herfstteelt met oogst in september en begin oktober
  • Late herfstteelt met oogst in oktober
  • Bewaarteelt met oogst in november..
Consumptie
Wittekool is ook de basis voor zuurkool. Zuurkool wordt gemaakt van fijn geschaafde wittekool, die met een weinig zout en een scheut karnemelk in een inmaakpot tot gisting wordt gebracht. Daarbij onttrekt het zout vocht aan de kool en de melkzuurbacteriën kunnen zich in die omstandigheden dusdanig ontplooien dat de bederfsbacteriën geen schijn van kans krijgen. De inwerking van het melkzuur op de wittekool voert tot het eindresultaat: de lichtverteerbare zuurkool die bovendien een zeer hoog vitamine C-gehalte heeft.

Rauwe, in smalle snippers gesneden witte kool vormt een heerlijke salade.

Bewaren/bewerken
Wittekool is het hele jaar door te krijgen. Zorg er bij de aankoop steeds voor dat de buitenbladeren stevig zijn en een glanzend uitzicht hebben. Vermijd kolen met verwelkte buitenbladeren. Men rekent 300 tot 400 gram gekookte wittekool per persoon. Voor salades rekent men 75 tot 100 gram per persoon.
Verwijder de lelijke buitenste bladeren, was de kool, snijd in kwarten, verwijder de harde kernen en snijd de kool in grove stukken of in dunne fijne reepjes.

U kunt witte kool heel lang bewaren, op een koele, droge plaats blijft de kool maanden goed.

Voedingsstoffen
Voedingswaarden per 100 gram witte kool
Energie: 105 Kjl, 25 Kcal
Eiwit: 1.4 g
IJzer: aanwezig
Koolhydraten: 4 g
Natrium: 10 mg
Calcium: 44 mg
Vet: 0.3 g
Vezels: 3 g
Vitamine C: 29 g

Geen opmerkingen:

Een reactie posten