vrijdag 16 april 2010

Savooiekool

Savooiekool wordt zowel voor de verse markt als voor de industrie geteeld. Het is één van de oudste koolsoorten en komt oorspronkelijk uit het Middellandse-Zeegebied.

Bij savooiekool kan onderscheid gemaakt worden in groene savooiekool en gele savooiekool. In Nederland vindt tegenwoordig voornamelijk de teelt van groene savooiekool plaats, die van gele savooiekool is praktisch verdwenen.
 
Teelt
De teelt vindt vanouds voornamelijk plaats in Noord-Holland, omdat daar geen aantasting door knolvoet optreedt. Ook vindt er nog teelt plaats in Limburg en Noord-Brabant, maar daar moet een ruime vruchtwisseling toegepast worden.

Er worden de volgende teeltwijzen onderscheiden:
  • Spitskoolteelt voor de vroegste teelt met oogst in juni en soms ook voor de zomerteelt
  • Zomerteelt met oogst in juli en augustus
  • Vroege herfstteelt met oogst in september en begin oktober
  • Herfstteelt met oogst in oktober en november. Deze kolen worden vaak bewaard en afgezet tussen december en maart. Lange bewaring gebeurt in ijs bij -1°C.
  • Winterteelt met oogst in december, januari en februari
Consumptie
Savooiekool is lekker en gezond, mild van smaak en erg mals en is daarom een product met vele variatiemogelijkheden. U kunt savooiekool gekookt of gestoofd opdienen of gebruiken in soepen en salades. De bladeren van savooiekool zijn ook erg geschikt om te worden gevuld. U kunt groene savooiekool met veel kruiden combineren, gele savooiekool wordt voornamelijk gebruikt in de Oosterse keuken.
 
Bewaren/bewerken
Voor het schoonmaken van savooiekool verwijdert u de harde buitenste bladeren en de stronk. Was de kool zorgvuldig, snijd de kool in vieren en schaaf of snijdt de kool langs de zijkant in fijne repen. De kooktijd is 7 to 10 minuten. Kook de kool niet langer, omdat anders net als bij andere koolsoorten zwavelverbindingen ontstaan die een zware koollucht veroorzaken en de groente moeilijker verteerbaar maken.

Groene savooiekool is eigenlijk geen soort om te bewaren. Op een frisse, koele plaats blijft deze kool slechts enkele dagen goed. Als u het product gesneden koopt kunt u deze 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren. Gele savooiekool daarentegen is wel goed te bewaren. Op een koele, droge plaats blijft deze enkele maanden goed. Savooiekool kunt u prima invriezen. Blancheer de kool twee minuten voordat u deze invriest.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarden per 100 gram savooiekool:
Energie: 142 kJ
Eiwit: 2.0 g
IJzer: 0.4 mg
Koolhydraten: 6.1 g
Natrium: 28 mg
Calcium: 35 mg
Vet: 0.1 g
Vezels: 0.8 g
Vitamine C: 57.5 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten