zondag 18 april 2010

Rammenas

De rammenas is een groente uit de kruisbloemenfamilie. Ze komt oorspronkelijk uit het oostelijke deel van het Middellands Zeegebied. Het is een zeer oud gewas en werd al 4000 voor Christus door de Oude Egyptenaren geteeld. De rammenas is al afgebeeld op veel Egyptische wandschilderingen en graven. Er zijn door de jaren heen veel verschillende vormen en kleuren geselecteerd. In Nederland wordt rammenas weinig geteeld, maar in Duitsland is het een belangrijk gewas.

Rammenas verschilt van radijs doordat radijs een stengelknol en rammenas voor het grootste gedeelte een wortelknol is. Hierdoor is rammenas milder van smaak, steviger en groter dan radijs.

Teelt
De wit- en roodschillige rassen worden voor de vroegste teelt in het voorjaar gezaaid en zijn wat later oogstbaar dan de radijs. Voor de zomerteelt wordt er gezaaid in april en mei. De zwartschillige rassen worden als nateelt gezaaid in juni en juli op een rijafstand van 25 centimeter en in de rij is na dunning de plantafstand 20 centimeter.

Teeltschema
Voorjaar: zaaien in februari/maart, planten in maart/april, oogsten in mei/begin juni
Zomer: zaaien in april t/m juni, oogsten in juni t/m september
Winter: zaaien in juni t/m augustus, oogsten in september t/m november

Consumptie
Rammenas wordt meestal rauw gegeten in stukjes gesneden of geraspt bij slaatjes of andere gerechten. Rammenas heeft een pittige smaak die verschilt naargelang de soort.
 
Bewaren/bewerken
Let er bij de aankoop van rammenas op dat de wortels stevig zijn. Wanneer het lof nog aanwezig is, moet het een frisgroene kleur hebben

Met lof is witte rammenas minder lang houdbaar dan zonder. Zonder lof kan u ze ongeveer 14 dagen in de koelkast bewaren; met lof slechts enkele dagen. Bewaar zwarte rammenas niet in de koelkast. U kan hem op een koele plaats bij een temperatuur van ongeveer 12°C enkele weken bewaren.

Voedingsstoffen
Voedingswaarden per 100 gram verse rammenas:
Energetische waarde: 125 kJ
Koolhydraten: 5 gram
Eiwit: 2 gram
Vet: 0,2 gram
Vitamine C: 30 mg
Vitamine B1: 0,07 mg
Vitamine B2: 0,02 mg
Calcium: 120 mg
IJzer: 2 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten