zondag 18 april 2010

Pastinaak

Pastinaak wordt ook wel pinksternakel of witte peen genoemd. Het is een wit-gele wortel met een pittige smaak. Het is familie van de gewone wortel, maar is iets zoeter van smaak en wat zachter van samenstelling. De pastinaak is een echte wintergroente. De specifieke smaak wordt pas verkregen als de vorst er overheen is gegaan. Vroeger verving de pastinaak zelfs de aardappel. Tegenwoordig is deze groente echter wat in de vergetelheid geraakt.

Teelt
De pastinaak wordt doorgaans in de tweede helft van april gezaaid. Bij vroeger zaaien gaat de plant al in het eerste jaar bloeien. Pastinaak wordt pas in november geoogst. Later oogsten in december of zelfs januari is ook mogelijk omdat de wortel in de grond niet dood vriest.

Teeltschema
Normaal: zaaien in eind april/mei, oogsten in eind september t/m maart. Vroege teelt: zaaien in eind februari t/m april, oogsten in juni t/m september. Herfst: zaaien in juli, oogsten in december t/m maart.

Consumptie
Pastinaken smaken heerlijk in soepen, hutsepot en stoofschotels, maar kunnen ook in rauwkostsalades verwerkt worden. Pastinaak is gebakken ook erg lekker. Voor u pastinaak bakt, dient u de pastinaak te koken. Pastinaak heeft een zoete smaak die u gemakkelijk kan combineren met andere wortelsoorten.

Bewaren/bewerken
Ga bij de aankoop steeds na of de wortel er stevig uitziet. Mijd verschrompelde of verdroogde exemplaren. Er mogen ook geen bruine plekken op te zien zijn.

Pastinaken kan men het best op een koele plek of in de groentela van de koelkast bewaren. Voor gebruik worden de uiteinden afgesneden. Desgewenst kan de pastinaak geschild worden.

Voedingsstoffen
Voedingswaarden per 100 gram pastinaak:
Energie: 333 kJ/80 Kcal
Koolhydraten: 15 g
Eiwit: 1.3 g
Vet: 0.4 g
Vitamine C: 18 mg
Vitamine B1: 0.08 mg
Vitamine B2: 0.08 mg
Caroteen: 0.02 mg
Calcium: 51 mg
IJzer: 0.6 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten