maandag 19 april 2010

Mungboon

De mungboon is een kruidachtige, eenjarige plant. De jonge peulen en zaden van de mungboon worden gekookt als groente of verwerkt in soepen. De mungboon wordt vaak geprefereerd boven andere boonsoorten, omdat hij lichter verteerbaar is en minder winderigheid veroorzaakt. In India maalt men gedroogde zaden tot meel, waarvan gekruid platbrood wordt gebakken. Ook wordt er in India het traditionele gerecht “dahl” van gemaakt, een soort kruidige bonenbrei.

In Indonesië eet men de "katjang idjo"(groene boon) als een soort pap met kokosmelk en palmsuiker. Met name in de Chinese keuken worden de kiemen, taugé gebruikt als groente en in salades verwerkt, vergelijkbaar met alfalfa. Het wordt geproduceerd door de zaden in water te weken en in het donker te laten ontkiemen. Het smaakt kruidig-nootachtig en bevat veel vitamine C. Ook wordt de plant als veevoer of groenbemester gebruikt.

Teelt
De mungboon vereist een warm klimaat en voldoende neerslag met het oog op een goede opbrengst. Ze groeien het beste op vruchtbare zand- en leem bodems met een goede drainage. Vanwege het kleine zaad is een zorgvuldige behandeling en aandacht voor het planten noodzakelijk. Omdat de mungbonen een lange periode bloeien is het moeilijk om te beslissen wanneer de oogst plaatsvindt. De opbrengst is afhankelijk van de weersomstandigheden en bodem, gemiddeld tussen de 300 en 2.000 pond.

Consumptie
De peulen en zaden van de mungboon worden gekookt als groente of verwerkt in soepen. De mungboon veroorzaakt minder winderigheid dan andere boonsoorten, waardoor ze de voorkeur boven andere bonen krijgt. In Indonesië eet men het als een soort pap, terwijl er in India gekruid platbrood van wordt gebakken. In de Chinese keuken wordt de mungboon als groente gebruikt en in salades verwerkt.
 
Bewaren/bewerken
De boon kunt u niet langer dan 4 dagen in de koelkast bewaren. De voorkeur gaat uit naar het consumeren op de dag van aankoop.

Was de boon in ruim koud water. Verwijder de groene zaadhuidjes die vanzelf boven komen drijven en laat de groente uitlekken.Het is ook mogelijk om de bonen in de vergiet te doen en vervolgens met kokend water te blanceren.

Voedingsstoffen
De mungboon bevat onder andere veel vezels, vitamine B, ijzer, fosfor, kalium en magnesium. Voedingswaarde per 100 gram:

Mungboontjes, droog, ongekookt
Energie: 1452 kJ, 347 kcal
Eiwit: 23.9 g
Vet: 1.1 g
Koolhydraten: 62.6 g
Water: 9.1 g

Mungboontjes, gekookt zonder zout
Energie: 439 kJ, 105 kcal
Eiwit: 7 g
Vet: 0.4 g
Koolhydraten: 19.1 g
Water: 72.7 g

Geen opmerkingen:

Een reactie posten