De melindjoe is een groenblijvende tot 10 meter hoge boom. Uit de vezelige schors van de boom kunnen hoogwaardige, zeewaterbestendige touwen, netten en vissnoeren worden gemaakt. De bladeren en vruchten van de melindjoe worden gebruikt in Indonesische gerechten. Bijvoorbeeld in sayur lodeh. Van de zaden wordt ook emping gemaakt, een soort kroepoek. De Indonesische naam is melinjo.
Teelt
De boom van de melindjoe wordt over het algemeen gevonden langs rivieren en beekjes. In Indonesië wordt deze vrucht drie keer per jaar geteeld in maart-april, juni-juli en september-oktober. De zaden zijn groot en eivormig. De bomen zijn diep geworteld met sterke wortels. Een tropisch klimaat is het meest geschikt. De boom kan enkele maanden van droogte verdragen.
Consumptie
Van de boomschors worden hoogwaardige, zeewaterbestendige touwen, netten en vissnoeren gemaakt. Van de zaden wordt een soort kroepoek gemaakt.
Voedingsstoffen
De zaden van de melindjoe bestaan uit zetmeel, mineralen, caroteen en vitamine C.
maandag 19 april 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten