vrijdag 16 april 2010

Molsla

Bladeren van de paardenbloem wordt molsla genoemd. Omdat vroeger in molshopen naar paardenbloembladeren werd gezocht heeft het blad de naam molsla gekregen. Molsla wordt alleen in specifieke (top)-restaurants gebruikt. Ze zijn te koop bij de betere groentehandel.

Consumptie
De jonge blaadjes van de molsla kunnen in het voorjaar worden gegeten in een salade, ook de bloemen zijn eetbaar. Het witte melksap is wel licht giftig, afkomstig uit de bovengrondse delen.
 
Bewaren/bewerken
Wortels van de paardenbloem worden overdwars in stukken van 8-15 cm gesneden. De algemene regel is dat de wortels worden gedroogd bij een temperatuur van 35-40 °C. Ze worden bewaard in papieren zakken of niet-plastic containers in een droge omgeving.

Voedingsstoffen
Voedingswaarde per 100 gram:
Energie: 228 kJ, 55 kcal
Eiwit: 2.7 g
Koolhydraten: 9.2 g
Vet: 0.7 g
Vezels: 1 g
Water: 84.4 g
Vitamine A: 0.20 mg
Vitamine B1: 0.20 mg
Vitamine B2: 0.30 mg
Vitamine B6: 0.30 mg
Vitamine C: 35 mg
Natrium: 80 mg
Kalium: 400 mg
Calcium: 180 mg
Fosfor: 65 mg
IJzer: 3.10 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen