De kapoelasan is de vrucht van een boom uit de zeepboomfamilie en is een nauw verwant van de ramboetan en wordt daar ook soms mee verward. De boom wordt 10 tot 15 meter hoog en heeft een korte, 30 tot 40 centimeter dikke stam. Jonge takken zijn bruin behaard. De samengestelde bladeren zijn afwisselend geplaatst, 15 tot 45 centimeter lang en bestaan uit twee tot vijf paar (bijna) tegenoverstaande deelblaadjes. De bolvormige, 5-7,5 cm grote vrucht heeft meer en ook kortere, dikkere stekels dan de ramboetan. Ze groeit in trossen. De stekelige, rode of gele schil omvat de eetbare glazig-witte of –gelige, tot 1 centimeter dikke zaadmantel die aangenaam zoet aromatisch van smaak is. De smaak is aromatischer en zoeter dan die van de ramboetan. De bolvormige of elliptische, 2 tot 3,5 centimeter lange zaden kunnen geroosterd worden gegeten.
Teelt
De kapoelasan is alleen actief in zeer vochtige gebieden op een hoogte van 360 tot 1150 meter. Er is weinig informatie over de bodem van de fruit bekend, maar die moet in ieder geval vochtig zijn. De beste groei wordt bereikt op een vruchtbare, goed gedraineerde bodem. De kapoelasan wordt vermeerderd door zaad, enten of luchtlagen. De zaden verliezen snel hun levensvatbaarheid en dienen daarom niet gedroogd te worden. Ze ontkiemen binnen 10 tot 15 dagen. Regelmatig bemesten verbeterd de groei en vruchtvorming.
Bewaren/bewerken
Bewaartijd: een week bij kamertemperatuur.
Voedingsstoffen
Voedingswaarde kapoelasan per 100 gram:
Eiwit: 0.82 g
Koolhydraten: 12.86 g
Vet: 0.55 g
Vocht: 84.54 - 90.87 g
Calcium: 0.01 - 0.05 mg
IJzer: 0.002 mg
Vitamine C: 10.8 mg
donderdag 22 april 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten