Teelt
De aubergine is een vaste plant die wordt geteeld als eenjarig gewas. Veelal worden geënte planten gebruikt. Vanaf oktober wordt er gezaaid voor het volgende teeltseizoen. Aubergines worden voornamelijk geteeld op substaat en in mindere mate in de volle grond. Warmte en hoge luchtvochtigheid zijn ideaal voor aubergines.
Teeltschema: onder beschutting: zaaien in maart, verspenen in april, planten in mei, oogsten in juli t/m begin oktober. Openlucht: zaaien in eind maart/begin april, verspenen in eind april/begin mei, planten in eind mei/begin juni, oogsten in eind augustus/september.
Consumptie
- Wentel plakken aubergine in gekruide bloem en bak ze goudbruin in olijfolie of doe ze 30 minuten in de oven. Lekker is om ze voor het bakken in een geklutst ei of boter te dompelen.
- Maak ratatouille met plakken aubergine, uien, knoflook, paprika, courgettes en tomaten of maak een laagjesgerecht met afwisselend aubergines, gehakt en kaassaus voor een moussaka.
- Bak een hele aubergine in de oven tot deze net zacht is en lepel het vruchtvlees eruit, meng dit met knoflook, roomkaas, gehakt en/of rijst.
Bewaar aubergines niet in de koelkast. De beste plaats voor aubergines is een donkere plek waar het een beetje vochtig is. Bij een temperatuur van ongeveer 16ºC kunt u ze zonder problemen een week bewaren. Verpakte aubergines zijn duidelijk langer vers te houden.
- Ook de schil van de aubergine kunt u gewoon eten.
- Gebruik een roestvrijstalen mes om zo min mogelijk verkleuring te krijgen.
- Aubergines worden niet rauw gegeten. Dit komt omdat rauwe aubergines bitter smaken. Deze bitterheid verdwijnt door bakken of koken.
- Om te voorkomen dat aubergines bij het bakken veel olie opnemen, kunt u de aubergine(plakjes) bestrooien met zout en 10 minuten op een keukendoekje leggen.
Voedingswaarden per 100 gram gekookte aubergine zonder zout:
Energie: 68 KJ, 16 kcal
Eiwit: 1.0 g
IJzer: 0.5 mg
Koolhydraten: 3.0 g
Natrium: 10 mg
Calcium: 10 mg
Vet: 0.0 g
Vezels: 2.5 g
Vitamine C: 4 mg
Voedingswaarden per 100 gram rauwe aubergine:
Energie: 68 KJ, 16 kcal
Eiwit: 1.0 g
IJzer: 0.5 mg
Koolhydraten: 3.0 g
Natrium: 10 mg
Calcium: 10 mg
Vet: 0.0 g
Vezels: 2.5 g
Vitamine C: 10 mg
Recepten
Toast met auberginemousse
Geen opmerkingen:
Een reactie posten