dinsdag 13 april 2010

Aubergine

De aubergine komt van oorsprong uit tropisch Azië. Via de Moren kwam hij in de 16e eeuw langs Spanje en Portugal in Europa. Inmiddels wordt de aubergine in grote delen van de wereld geteeld. Vooral in de Zuid-Europese keuken groeide de populariteit van de aubergine en vandaag de dag is hij daaruit niet meer weg te denken. Ook in Nederland zien we de aubergine steeds vaker op het menu staan. Begrijpelijk, want aubergines zijn heerlijk in allerlei gerechten. De mooie vrucht is slank van vorm en heeft een groene kelk met weinig tot geen stekels. Doorgaans zijn aubergines glanzend en dieppaars van kleur, maar er zijn ook witte, groene en gestreepte variëteiten. Naast de Nederlandse aubergines is er ook de Turkse aubergine. Deze aubergine is dunner en langer dan de Nederlandse aubergine, die korter en aan de onderkant dikker is. Ook zijn er mini- en biologisch geteelde variëteiten verkrijgbaar.

Teelt
De aubergine is een vaste plant die wordt geteeld als eenjarig gewas. Veelal worden geënte planten gebruikt. Vanaf oktober wordt er gezaaid voor het volgende teeltseizoen. Aubergines worden voornamelijk geteeld op substaat en in mindere mate in de volle grond. Warmte en hoge luchtvochtigheid zijn ideaal voor aubergines.
Teeltschema: onder beschutting: zaaien in maart, verspenen in april, planten in mei, oogsten in juli t/m begin oktober. Openlucht: zaaien in eind maart/begin april, verspenen in eind april/begin mei, planten in eind mei/begin juni, oogsten in eind augustus/september.

Consumptie
Aubergines zijn na aankoop vrijwel meteen klaar voor gebruik. U hoeft alleen nog de beide uiteinden eraf te snijden en de aubergine even af te spoelen onder de kraan. De internationale keuken kent vele fascinerende gerechten met aubergines: van gemakkelijk en snel tot bewerkelijk en langzaam. Aubergines passen uitstekend in de trend van exotisch koken en kunnen in een grote verscheidenheid aan gerechten worden verwerkt. U kunt hierbij denken aan gerechten die u van vakantie in Italië, Spanje of Frankrijk kent zoals lasagna, ratatouille, moussaka, etc. Aubergines zijn vruchten die 'body' geven aan ovenschotels, roerbak- en stoofgerechten en kunnen ook uitstekend worden gevuld (uit de oven) of gegrild (bijvoorbeeld op de barbecue).
  • Wentel plakken aubergine in gekruide bloem en bak ze goudbruin in olijfolie of doe ze 30 minuten in de oven. Lekker is om ze voor het bakken in een geklutst ei of boter te dompelen.
  • Maak ratatouille met plakken aubergine, uien, knoflook, paprika, courgettes en tomaten of maak een laagjesgerecht met afwisselend aubergines, gehakt en kaassaus voor een moussaka.
  • Bak een hele aubergine in de oven tot deze net zacht is en lepel het vruchtvlees eruit, meng dit met knoflook, roomkaas, gehakt en/of rijst.
Bewaren/bewerken
Bewaar aubergines niet in de koelkast. De beste plaats voor aubergines is een donkere plek waar het een beetje vochtig is. Bij een temperatuur van ongeveer 16ºC kunt u ze zonder problemen een week bewaren. Verpakte aubergines zijn duidelijk langer vers te houden.
  • Ook de schil van de aubergine kunt u gewoon eten.
  • Gebruik een roestvrijstalen mes om zo min mogelijk verkleuring te krijgen.
  • Aubergines worden niet rauw gegeten. Dit komt omdat rauwe aubergines bitter smaken. Deze bitterheid verdwijnt door bakken of koken.
  • Om te voorkomen dat aubergines bij het bakken veel olie opnemen, kunt u de aubergine(plakjes) bestrooien met zout en 10 minuten op een keukendoekje leggen.
Voedingsstoffen
Voedingswaarden per 100 gram gekookte aubergine zonder zout:
Energie: 68 KJ, 16 kcal
Eiwit: 1.0 g
IJzer: 0.5 mg
Koolhydraten: 3.0 g
Natrium: 10 mg
Calcium: 10 mg
Vet: 0.0 g
Vezels: 2.5 g
Vitamine C: 4 mg

Voedingswaarden per 100 gram rauwe aubergine:
Energie: 68 KJ, 16 kcal
Eiwit: 1.0 g
IJzer: 0.5 mg
Koolhydraten: 3.0 g
Natrium: 10 mg
Calcium: 10 mg
Vet: 0.0 g
Vezels: 2.5 g
Vitamine C: 10 mg

Recepten
Toast met auberginemousse

Geen opmerkingen:

Een reactie posten