maandag 19 april 2010

Antroewa

De antroewa is een plant uit de Nachtschadefamilie (Solanaceae) en nauw verwant aan de aubergine. De glanzende besvrucht ter grootte van een gemiddelde tomaat is rond en onrijp groenachtig wit. Rijp wordt de vrucht glanzend oranjegeel of bruingeel van kleur met meestal talrijke barsten. Meestal zitten aan de geplukte vruchten nog het steeltje en de kelkbladeren vast. De vrucht heeft een dikke schil en een groene kern. Opengesneden antroewa’s worden blootgesteld aan de lucht snel bruin en moeten dus snel worden geconsumeerd. De vrucht heeft een bittere smaak.

Consumptie
Het is een bittere groente, die wordt gebruikt in de Surinaamse en Afrikaanse keuken. Antroewa's worden meestal niet als hoofdgroente gegeten, maar als bijgerecht of worden in soep verwerkt.
 
Bewaren/bewerken
Antroewa's worden meestal in de schil bereid. Bruine 'pitten' in de schil moeten worden verwijderd en de vruchten worden meestal in kwarten of achten gesneden. Opengesneden antroewa wordt snel bruin, ze moeten daarom direct worden gebruikt of in water met een scheutje melk worden gelegd. In de koelkast kunnen ze ongeveer een week worden bewaard.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarde antroewa per 100 gram:
Energie: 28 kcal, 119 kJ
Eiwit: 1 g
IJzer: 0.8 g
Koolhydraten: 6 g
Vezels: 1.2 g
Natrium: 3 mg
Calcium: 25 mg
Vitamine C: 3 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten