De aki is de vrucht van een tot 25 meter hoge, groenblijvende boom met een korte stam. De vruchten groeien in grote trossen. De vrucht is een breed-peervormige, tot 13 centimeter lang.
De rijp felrode of gele schil splijt volrijp open. De vrucht heeft drie kamers met drie glanzende, zwarte zaden en drie vlezige, bleekgele zaadmantels die tevoorschijn komen als de vrucht zich opent. De zaden en onrijpe zaadmantels zijn giftig (hypoglycine) en kunnen dodelijk zijn.
De aki is verwant aan de lychee.
Consumptie
Alleen volrijpe, van schil en zaad ontdane zaadmantels zijn eetbaar en pas nadat de vrucht vanzelf is opengespleten. Ze hebben een nootachtige smaak. De zaadmantels zijn rauw eetbaar, maar ze worden meestal kort in melk of water gekookt om ze daarna in boter of olie te bakken en ze als kruidig ingrediënt in vis- en vleesgerechten, soepen en sauzen te gebruiken.
donderdag 22 april 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten